Maatregel

Pas een voorkoeler met koud (leiding)water toe bij het koelen van melk

Net gemolken melk is warm en moet gekoeld worden om te bewaren. Door koud leidingwater kort langs de warme melk te laten stromen, kan de melk koelen zonder dat het energie kost. En de warmte in het leiding water kan nuttig gebruikt worden. U bespaart energiekosten op het koelproces.  
Voorkoeler

Advies van de energieadviseur

  • Vraag de installateur om hulp.
  • De voorkoeler komt vaak in de vorm van een buizenkoeler of platenkoeler.
  • Geschikt voor alle melkhoeveelheden en melken met een robot.
  • Eenvoudig te installeren en onderhoudsarm.
  • Gebruik warmte zinvol. Reiniging is altijd goed.

Net gemolken melk heeft ongeveer lichaamstemperatuur en dient gekoeld te worden om te conserveren. Als de warme melk direct van de koe naar de koelinstallatie gaat, komt deze daar warm aan en moet de koelinstallatie alle warmte weg koelen. Door koud leidingwater kort langs de warme melk te laten stromen met een voorkoeler, kan de melk koelen zonder dat het energie kost. Een voorkoeler is een warmtewisselaar waar een warmtewisseling plaats vindt tussen de warme melk en koud leidingwater. Deze twee stromen mengen niet met elkaar. Het koude leidingwater neemt warmte op van de warme melk in de leidingen die naast elkaar liggen. De elektrische koelmachine hoeft vervolgens de melk relatief minder te koelen, waardoor er voor het hele proces minder energie nodig is.
Ook kun je de warmte in het leidingwater nuttig gebruikt voor bijvoorbeeld het schoonmaken van de melkrobot. Denk ook aan drinkwater voor vee, spoelwater of voorverwarmd water voor de warmwaterboiler. Je bespaart zo energiekosten op het koelproces.

Financiële aspecten

Er kan tot wel 50% van de koelenergie verlaagd worden. Vraag je installateur om een passende offerte. De maatregel is in de regel binnen 5 jaar terugverdiend

De wet

Er is een koelinstallatie aanwezig waarbij de melk niet wordt voorgekoeld en rechtstreeks naar de koelmachine wordt geleid.

Het opgewarmde (leiding)water moet nuttig kunnen worden gebruikt.

Niet van toepassing.

Controleer de warmtewisselaar regelmatig en maak deze zo nodig schoon.