Maatregel

Pas een rookgasklep toe in het rookgaskanaal van de gasgestookte oven om warmteverlies te beperken

Tijdens het bakken in de oven voert de schoorsteen de rookgassen af. Hiermee gaat ook warmte verloren. Plaats een rookgasklep zodat de oven zijn warmte behoudt als hij niet wordt gebruikt. Zo verbruikt hij minder brandstof om weer op temperatuur te komen.
Oven
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

De oven staat niet altijd aan tijdens een bakcyclus. Als er geen rookgaskleppen zijn, ontsnapt er veel warmte via de schoorsteen als de oven niet in gebruik is maar wel op temperatuur is. Dit komt door de natuurlijke luchtstroom.

Door rookgaskleppen in de schoorsteen te plaatsen, kan de oven zijn warmte behouden als je hem niet gebruikt. Hierdoor verbruikt hij minder brandstof bij het opnieuw inschakelen.

Je kunt je gasverbruik met 4% verminderen. De kosten variëren, maar je kunt al een klep krijgen vanaf ongeveer EUR 300. De investering in deze maatregel verdien je meestal binnen 5 jaar terug.

Check aan de hand van de Technische- en Economische randvoorwaarden of je deze maatregel op een Zelfstandig moment (ofwel: ‘zo snel mogelijk’) of op een Natuurlijk moment (ofwel: ’te zijner tijd’, bij vervanging of groot onderhoud) moet worden genomen
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Voer deze maatregel uit als de oven meer dan 36 uur per week aan staat en het aardgasgebruik maximaal 170.000m3 per jaar is.
  • Het doel van de maatregel is het voorkomen van het schoorsteeneffect. Dit is het natuurkundige verschijnsel waarbij warme lucht naar boven gaat.
  • Vraag de installateur van de oven of er een rookgasklep aanwezig is en of installatie mogelijk is.
  • Deze maatregel is interessant als je een oven hebt met een vermogen van 4kW of meer. Dat kan al een kleine pizzaoven zijn.
De wet

Er is een gasgestookte oven aanwezig waarbij het rookgaskanaal niet is voorzien van een rookgasklep.

  • De huidige ontsteking van de brander is geschikt om een rookgasklep te kunnen besturen.
  • De oven heeft een thermisch vermogen van ten minste 40kW.

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: Bij meer dan 1.900 gebruiksuren van de oven per jaar en een aardgasgebruik van ten hoogste 170.000m3 per jaar.

Niet van toepassing.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.