Maatregel

Pas een regeling toe op de verlichting, zodat deze buiten gebruikstijden niet onnodig brandt

Lampen verbruiken energie als ze aanstaan. Het is onnodig deze te laten branden als er niemand aanwezig is. Beoordeel daarom op welke wijze verlichting aan- en uitgeschakeld kan worden. Als dit automatisch geschakeld wordt, is de kans op onnodig branden het kleinst. Op die manier wordt er energie bespaard.
Aanwezigheidsschakeling

Advies van de energieadviseur

  • Installeer de detectie op de juiste plaats nabij de ingang.
  • Vraag je installateur om hulp/advies.

Het is verstandig ervoor te zorgen dat lampen zo min mogelijk branden als verlichting niet nodig is. Beoordeel daarom hoe je verlichting efficiënt kunt gebruiken. Hier volgen een aantal opties waar je gebruik van kunt maken. Aanwezigheidsdetectie per ruimte zodat met een sensor beweging wordt geregistreerd als er iemand in de ruimte is. Na een ingestelde tijd gaat de verlichting weer uit. Een tijdgestuurde veegschakeling, dit is een vorm van een tijdschakelklok. Een veegschakeling overrulet de bediening in een ruimte. Een centrale regeling met overwerktimers waarbij alle verlichting centraal aan/uit gedaan kan worden. Ook zo in te stellen dat de verlichting op bepaalde tijd(en) automatisch aan/uit gaat. Een regelbord – vaak bij de ingang van het gebouw, bijvoorbeeld bij de receptie – waarmee je alle verlichting in één keer aan/uit kunt schakelen.

Financiële aspecten

Hoeveel energie je met deze maategel bespaart, is afhankelijk van de frequentie van het gebruik van de ruimte. Aanwezigheidsdetectie in een kantoor waar vaak iemand aanwezig is, heeft natuurlijk minder effect dan aanwezigheiddetectie in een weinig gebruikte vergaderzaal. Gemiddeld wordt deze maatregel binnen 3 jaar terugverdiend.

De wet

De verlichting brandt onnodig buiten gebruikstijden.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Controleer dagelijks bij het verlaten van het pand of alle niet noodzakelijke verlichting is uitgeschakeld.