Maatregel

Isoleer de verwarmingsleidingen en appendages in onverwarmde ruimtes

De verwarmingsinstallatie verliest veel warmte door ongeïsoleerde leidingen en appendages. Door deze te isoleren gaat er minder warmte verloren. De geproduceerde warmte kunt u efficiënter inzetten op een plek waar dat nuttig en nodig is.

Advies van de energieadviseur

  • Raadpleeg een installateur voor professionele hulp bij het isoleren van leidingen.
  • Onderzoek de volledige installatie en bekijk de mogelijkheid om andere energiebesparende maatregelen te combineren.
  • Let op dat buisisolatie verkrijgbaar bij de bouwmarkt meestal gemaakt is van PE (Polyethyleen) en een Rd-waarde heeft van 0.032 m²K/W.

Bij het transporteren van warmte door buizen, flenzen en afsluiters gaat er warmte verloren. Door het isoleren van leidingen wordt dit voorkomen, en komt meer warmte aan op de gewenste plek. Het isoleren van leidingen is betrekkelijk eenvoudig: u kunt het isolatiemateriaal zo om de leidingen vouwen. Het isoleren van appendages zoals afsluiters kan wat uitdagender zijn, omdat u rekening moet houden met inspecties op lekkages en mogelijke reparaties. In dit geval kunt u maatwerk toepassen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van isolatiematrassen met klittenband of rijgkoord. De isolatiewaarde moet minimaal 0,5 m²K/W zijn.

Financiële aspecten

De prijs van isolatiemateriaal varieert sterk afhankelijk van de specifieke situatie en de kwaliteitseisen. Het is raadzaam om een offerte aan te vragen voor een nauwkeurige prijsindicatie.

De wet

Er ontbreekt isolatie om verwarmingsleidingen en appendages in onverwarmde ruimten (gemiddelde ruimtetemperatuur tijdens het stookseizoen is ten hoogste 14 °C).

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Controleer jaarlijks het isolatiemateriaal rond leidingen en appendages in onverwarmde ruimten, zorg dat deze goed bevestigd is en herstel het materiaal bij eventuele schade.