Maatregel

Pas een frequentieregeling toe op machines

De vraag van een machine varieert vaak en sterk. Je hoeft de motor van een machine daarom niet altijd op volle kracht te laten draaien. Gebruik een frequentieregelaar om het toerental van de motor aan te passen aan de actuele vraag. Zo bespaar je energie.
Frequentieregelaar
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Bij machines fluctueert de behoefte vaak, wat betekent dat de motor niet constant op vol vermogen hoeft te draaien.

Neem bijvoorbeeld een pomp met toerenregeling. Deze past voortdurend de capaciteit aan op basis van het gewenste debiet. Dit gebeurt meestal door de frequentie van de elektrische stroom aan te passen. Als je de frequentie verlaagt, vermindert ook het toerental van de pomp. Dit resulteert in een lager elektriciteitsverbruik.

Je kunt de machine dus energiezuiniger maken en tegelijkertijd de levensduur van de motor verlengen, zolang deze minimaal een efficiëntieklasse van IE2 heeft.

Je kunt de frequentieregelaar ook later inbouwen. Let er dan wel op dat er voldoende ruimte beschikbaar is en dat de functionaliteit van de motor niet vermindert.

Vraag een offerte aan bij je huisinstallateur. Je kunt al een frequentieregelaar krijgen vanaf EUR 110.

Check aan de hand van de Technische- en Economische randvoorwaarden of je deze maatregel op een Zelfstandig moment (ofwel: ‘zo snel mogelijk’) of op een Natuurlijk moment (ofwel: ’te zijner tijd’, bij vervanging of groot onderhoud) moet worden genomen
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Voer deze maatregel alleen uit wanneer de motor dagelijks meer dan 5 uur wordt gebruikt. Is het minder? Dan kun je beter wachten tot de motor aan vervanging toe is.
  • Let op: recente motoren hebben vaak al een frequentieregeling. Je hoeft dan geen aparte regeling te installeren.
  • Met de frequentieregelaar verminder je de belasting op de installatie. Hierdoor hoef je hoef je ook minder onderhoud te doen.
  • Onderzoek zelf welke motoren in het bedrijf aanwezig zijn en controleer de leeftijd. Oudere motoren zullen vaker geen frequentieregelaar hebben.
De wet

Er is een machine aanwezig met een aandrijving via elektromotor met een elektrisch vermogen van ten minste 8kW. De efficiëntieklasse van de elektromotor is ten minste IE2.

Er is voldoende ruimte in de regelkast om de frequentieregelaar te kunnen plaatsen. Of de motor is goed toegankelijk, waardoor de frequentieregelaar vlakbij de elektromotor kan worden geplaatst.

De functionaliteit van de machine moet een variabel of verlaagd toerental toestaan.

Zelfstandig moment: bij meer dan 1.300 draaiuren per jaar.

Natuurlijk moment: bij meer dan 800 draaiuren per jaar.

Niet van toepassing.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.