Maatregel

Pas een frequentieregeling toe op compressoren van onder andere de koel-, vries- en persluchtinstallaties

De vraag van een compressor varieert sterk. Je hoeft de motor van een compressor daarom niet altijd op volle kracht te laten draaien. Gebruik een frequentieregelaar om het toerental van de motor aan te passen aan de actuele vraag. Zo bespaar je energie.

Advies van de energieadviseur

  • Voer deze maatregel alleen uit wanneer de motor dagelijks meer dan 5 uur wordt gebruikt. Is het minder? Dan kun je beter wachten tot de motor aan vervanging toe is.
  • Let op: recente motoren hebben vaak al een frequentieregeling. Je hoeft dan geen aparte regeling te installeren.
  • Met de frequentieregelaar verminder je de belasting op de installatie waardoor je ook minder onderhoud hoeft te doen.
  • Onderzoek zelf welke motoren in het bedrijf aanwezig zijn en controleer de leeftijd. Oudere motoren zullen vaker geen frequentieregelaar hebben.

De vraag van een compressor varieert sterk, omdat de koelcapaciteit die nodig is steeds verandert. Je kunt een frequentieregeling gebruiken om de hoeveelheid koude nauwkeurig af te stemmen op de behoefte. Zo maak je de compressor energiezuiniger. Ook verleng je de levensduur van de motor, omdat deze minder vaak hoeft in en uit te schakelen.

Je kunt de frequentieregeling later inbouwen. Het is dan wel belangrijk dat er voldoende ruimte beschikbaar is en dat de functionaliteit van de motor niet wordt verminderd. In een installatie waarin meerdere compressoren parallel werken, hoef je alleen de compressor met het grootste regelvermogen van een frequentieregelaar te voorzien.

Financiële aspecten

De kosten voor het investeren in een frequentieregeling variëren. Dit is op basis van het type compressor en het vermogen ervan. Afhankelijk van jouw specifieke situatie kan dit resulteren in energiebesparingen tot wel 20%. De gemiddelde terugverdientijd is ongeveer 2 jaar.

De wet

Er is een compressor zonder frequentieregeling aanwezig, aangedreven door een elektromotor met een elektrisch vermogen van ten minste 8 kW. De efficiëntieklasse van de elektromotor is ten minste IE2.

Er is voldoende ruimte in de regelkast om de frequentieregelaar te kunnen plaatsen, óf de frequentieregelaar kan nabij de elektromotor worden geplaatst.

Zelfstandig moment: Bij meer dan 1.300 draaiuren per jaar.

Natuurlijk moment: Bij meer dan 1.000 draaiuren per jaar.

Niet van toepassing.