Maatregel

Pas een frequentieregeling op pompen toe

De vraag van een pomp varieert sterk. Je hoeft de motor van een pomp daarom niet altijd op volle kracht te laten draaien. Gebruik een frequentieregelaar om het toerental van de motor aan te passen aan de actuele vraag. Zo bespaar je energie. Je kunt hiervoor een eenvoudige debiet- of drukregeling instellen.
Frequentieregelaar
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Met een smoorregeling kun je de hoeveelheid vloeistof of gas in een leiding regelen. Je sluit af of vernauwt de doorgang gedeeltelijk met een klep.

Echter, de pomp blijft dezelfde hoeveelheid vloeistof door de vernauwing duwen. Dit is onnodig. Je kunt daarom een frequentieregeling overwegen. Hierdoor wordt het volume dat de pomp verplaatst aangepast aan de benodigde hoeveelheid. Zo werkt je machine energiezuiniger en verleng je tegelijk de levensduur van de motor.

Let op: vanaf 1 januari 2015 is de IE3-richtlijn voor de efficiëntie van elektromotoren van kracht. Daarom hebben veel motoren die na deze datum zijn geproduceerd, een ingebouwde frequentieregelaar. Controleer dus eerst of je motoren al zo’n regelaar hebben.

Vraag een offerte aan bij je huisinstallateur. Je kunt al een frequentieregelaar krijgen vanaf EUR 110.

Check aan de hand van de Technische- en Economische randvoorwaarden of je deze maatregel op een Zelfstandig moment (ofwel: ‘zo snel mogelijk’) of op een Natuurlijk moment (ofwel: ’te zijner tijd’, bij vervanging of groot onderhoud) moet worden genomen
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Voer deze maatregel alleen uit wanneer de motor dagelijks meer dan 16 uur wordt gebruikt. Is het minder? Dan kun je beter wachten tot de motor aan vervanging toe is.
  • Let op: recente motoren hebben vaak al een frequentieregeling. Je hoeft dan geen aparte regeling te installeren.
  • Met de frequentieregelaar verminder je de belasting op de installatie waardoor je ook minder onderhoud hoeft te doen.
  • Onderzoek zelf welke motoren in het bedrijf aanwezig zijn en controleer de leeftijd. Oudere motoren zullen vaak geen frequentieregelaar hebben.
De wet

Er is een variabele flow of een overcapaciteit welke wordt gesmoord met een regel- of smoorklep.

Er is een pomp van ten minste 4 kW aanwezig, die wordt aangedreven door een elektromotor van efficiencyklasse IE2 of hoger.

Er is voldoende ruimte in de regelkast om de frequentieregelaar te kunnen plaatsen, óf de frequentieregelaar kan nabij de elektromotor worden geplaatst.

Zelfstandig moment: Bij meer dan 4.100 draaiuren per jaar.

Natuurlijk moment: Bij meer dan 3.000 draaiuren per jaar.

Niet van toepassing.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.