Maatregel

Pas een frequentieregeling op pompen toe

De vraag van een pomp varieert sterk. Je hoeft de motor van een pomp daarom niet altijd op volle kracht te laten draaien. Gebruik een frequentieregelaar om het toerental van de motor aan te passen aan de actuele vraag. Zo bespaar je energie. Je kunt hiervoor een eenvoudige debiet- of drukregeling instellen.
Frequentieregelaar

Advies van de energieadviseur

  • Voer deze maatregel alleen uit wanneer de motor dagelijks meer dan 16 uur wordt gebruikt. Is het minder? Dan kun je beter wachten tot de motor aan vervanging toe is.
  • Let op: recente motoren hebben vaak al een frequentieregeling. Je hoeft dan geen aparte regeling te installeren.
  • Met de frequentieregelaar verminder je de belasting op de installatie waardoor je ook minder onderhoud hoeft te doen.
  • Onderzoek zelf welke motoren in het bedrijf aanwezig zijn en controleer de leeftijd. Oudere motoren zullen vaak geen frequentieregelaar hebben.

Met een smoorregeling kun je de hoeveelheid vloeistof of gas in een leiding regelen. Je sluit af of vernauwt de doorgang gedeeltelijk met een klep.

Echter, de pomp blijft dezelfde hoeveelheid vloeistof door de vernauwing duwen. Dit is onnodig. Je kunt daarom een frequentieregeling overwegen. Hierdoor wordt het volume dat de pomp verplaatst aangepast aan de benodigde hoeveelheid. Zo werkt je machine energiezuiniger en verleng je tegelijk de levensduur van de motor.

Let op: vanaf 1 januari 2015 is de IE3-richtlijn voor de efficiëntie van elektromotoren van kracht. Daarom hebben veel motoren die na deze datum zijn geproduceerd, een ingebouwde frequentieregelaar. Controleer dus eerst of je motoren al zo’n regelaar hebben.

Financiële aspecten

Vraag een offerte aan bij je huisinstallateur. Je kunt al een frequentieregelaar krijgen vanaf EUR 110.

De wet

Er is een variabele flow of een overcapaciteit welke wordt gesmoord met een regel- of smoorklep.

Er is een pomp van ten minste 4 kW aanwezig, die wordt aangedreven door een elektromotor van efficiencyklasse IE2 of hoger.

Er is voldoende ruimte in de regelkast om de frequentieregelaar te kunnen plaatsen, óf de frequentieregelaar kan nabij de elektromotor worden geplaatst.

Zelfstandig moment: Bij meer dan 4.100 draaiuren per jaar.

Natuurlijk moment: Bij meer dan 3.000 draaiuren per jaar.

Niet van toepassing.