Maatregel

Pas een frequentieregelaar toe om het vermogen van de zaalkoelers te beperken

De zaalkoelers (CRAH’s) in het datacentrum verbruiken op hoog vermogen veel energie. Bij minder koudevraag (bijvoorbeeld bij een lagere buitentemperatuur) kunnen ze op lager vermogen draaien. Door de zaalkoelers (CRAH’s) te voorzien van een frequentieregelaar, draaien de ventilatoren gemiddeld op een lager vermogen. Hierdoor bespaar je energie.
Serverrruimte
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

De apparatuur in een datacentrum levert veel warmte. Die warmte moet weggekoeld worden om goede functionaliteit te kunnen behouden. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van zaalkoelers die op hoog vermogen veel energie kosten.

Een Computer Room Air Handler (CRAH) is een apparaat dat veel datacentra gebruiken om de warmte van apparatuur te verwerken. Een CRAH maakt gebruik van ventilatoren, koelspiralen en een waterkoelsysteem om warmte af te voeren.

Dit in tegenstelling tot een Computer Room Airconditioning (CRAC), die mechanische koeling gebruikt om de lucht in een datacentrum te koelen. De koelers in een CRAH kunnen minder snel draaien als er minder koudevraag is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een lagere buitentemperatuur.

De zaalkoelers kun je voorzien van een frequentieregelaar waardoor de ventilatoren gemiddeld op een lager vermogen draaien. Zo bespaar je energie. Denk ook aan een toerenregeling op de bestaande ventilatoren of het aanschaffen van nieuwe zaalkoelers met ventilatoren met toerenregeling.

Laat een ventilatie- of ICT-specialist bepalen hoe je het toerental van de ventilatoren in het datacenter kunt beperken. Bijvoorbeeld door te werken met een toerenregeling (sensoren en actuatoren) op bestaande ventilatoren of door nieuwe zaalkoelers (CRAH’s) aan te schaffen.

Dit is mogelijk vanaf circa EUR 1.000. De investering in deze maatregel verdien je meestal binnen 5 jaar terug. De exacte terugverdientijd is sterk afhankelijk van je situatie.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • In de praktijk blijkt dat recente motoren vaak een frequentieregeling hebben, omdat ze op die manier het beste functioneren.
  • Doordat er meer constante vraag ontstaat, is er minder belasting op de installatie en is er minder onderhoud nodig.
  • Onderzoek zelf welke motoren in het bedrijf aanwezig zijn en controleer het bouwjaar. Oudere motoren hebben vaak geen frequentieregelaar.
  • Vraag een ventilatie- of ICT-specialist om advies of hulp.
De wet

Er zijn zaalkoelers aanwezig zonder frequentieregelaar.

De zaalkoelers kunnen frequentiegeregeld worden.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.