Maatregel

Pas een frequentieregelaar toe om het vermogen van de zaalkoelers te beperken

De zaalkoelers (CRAH’s) in het datacenter verbruiken op hoog vermogen veel energie. Bij minder koudevraag, bijvoorbeeld lagere buitentemperatuur, kunnen ze op lager vermogen draaien. De zaalkoelers (CRAH’s) kunnen worden voorzien van een frequentieregelaar waardoor de ventilatoren gemiddeld op een lager vermogen draaien waardoor energie wordt bespaard. .
Serverrruimte

Advies van de energieadviseur

  • In praktijk blijkt dat recente motoren vaak een frequentieregeling hebben, omdat ze op die manier het beste functioneren.
  • Doordat meer constante vraag ontstaat is er minder belasting op de installatie en is er minder onderhoud nodig.
  • Onderzoek zelf welke motoren in het bedrijf aanwezig zijn en controleer hun leeftijd. Oudere motoren zullen vaker geen frequentieregelaar hebben.
  • Vraag een ventilatiespecialist of ICT-specialist om hulp.

De apparatuur in een datacentrum levert veel warmte. Die warmte moet gekoeld worden om goede functionaliteit te kunnen behouden. Dat wordt gedaan met behulp van zaalkoelers (CRAH’s) die op hoog vermogen veel energie kosten.
Een computer room air handler (CRAH) is een apparaat dat veel datacenters gebruiken om de warmte van apparatuur te verwerken. In tegenstelling tot een computer room airconditioning (CRAC) unit die mechanische koeling gebruikt om de lucht in een datacenter te koelen, gebruikt een CRAH ventilatoren, koelspiralen en een waterkoelsysteem om warmte af te voeren.
Deze koelers kunnen minder snel draaien als er minder koudevraag is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een lagere buitentemperatuur. De zaalkoelers kunnen worden voorzien van een frequentieregelaar waardoor de ventilatoren gemiddeld op een lager vermogen draaien waarmee je energie bespaart. Denk ook aan een toerenregeling op de bestaande ventilatoren, of het aanschaffen van nieuwe zaalkoelers met ventilatoren met toerenregeling.

Financiële aspecten

Laat een ventilatiespecialist of ICT-specialist bepalen hoe je het toerental van de ventilatoren in het datacenter kan beperken. Dit kan door het toepassen van een toerenregeling (sensoren en actuatoren) op bestaande ventilatoren, of door nieuwe zaalkoelers (CRAH’s) ventilatoren met toerenregeling aan te schaffen.

Dit is mogelijk vanaf circa € 1.000.
De maatregel verdient zich binnen 5 jaar terug, de exact terugverdientijd is erg afhankelijk van de situatie.

De wet

Er zijn zaalkoelers aanwezig die niet zijn voorzien van een frequentieregelaar.

De zaalkoelers kunnen frequentiegeregeld worden.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.