Maatregel

Pas een elektrisch frituurtoestel toe in plaats van een gasgestookt toestel

Vervang een frituurtoestel op gas door een elektrisch frituurtoestel. De nadelen van gas: de ruimte wordt erg warm, aardgas is beperkt en er is een relatief grote CO2 uitstoot. Hiermee draagt gas bij aan het klimaatprobleem.
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Een gasgestookt frituurtoestel verwarmt de olie of het vet met een vlam, terwijl een elektrisch frituurtoestel een verwarmingselement in de pan gebruikt.

Gas heeft vaak een hoog rendement en lagere energiekosten. Gas heeft ook nadelen: de ruimte wordt erg warm, aardgas is beperkt en er is een relatief grote CO2 uitstoot. Hiermee draagt gas bij aan het klimaatprobleem. Kies daarom voor een elektrisch alternatief.

Elektrische apparaten zijn doorgaans goedkoper in de aanschaf dan gasgestookte apparaten. Echter, ze kunnen tot wel 5 keer zoveel energie verbruiken. Gasgestookte apparaten hebben meestal een langere levensduur. De prijs hangt sterk af van het type en soort apparaat.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Kies voor een elektrisch frituurtoestel. Deze heeft een wat hoger energieverbruik, maar is beter voor het milieu.
  • De aansluitcapaciteit in het gebouw moet voldoende zijn om de benodigde grote vermogens te ondersteunen.
  • Deze maatregel is verplicht wanneer je het apparaat vervangt en het jaarlijkse elektriciteitsverbruik minimaal 50.000kWh is. Of wanneer het aardgasverbruik niet hoger is dan 170.000m³ per jaar.
  • Overweeg zonnepanelen als een manier om de benodigde elektriciteit voor de frituur op te wekken. Houd er rekening mee dat de stroom niet kan worden gesaldeerd bij een grootverbruikaansluiting. Raadpleeg deskundigen voor een passende oplossing.
De wet

Er is een gasgestookt frituurtoestel aanwezig.

De bestaande elektriciteitsaansluiting heeft voldoende capaciteit en er is voldoende transportcapaciteit beschikbaar op het elektriciteitsnet.

Natuurlijk moment: het elektriciteitsgebruik is ten minste 50.000kWh en het aardgasgebruik is ten hoogste 170.000m³ per jaar.

Niet van toepassing.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.