Maatregel

Pas een buitenluchtklep toe voor koeling van de serverruimte

Met een buitenluchtklep kun je koude lucht van buiten gebruiken om de serverruimte te koelen. Hierdoor hoeft de koelinstallatie minder te werken.
Serverrruimte
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Om de serverruimte koel te houden, is het nodig om koeling te gebruiken. Om energie te besparen kan een buitenluchtklep worden gebruikt. Hiermee kan koude lucht van buiten worden ingebracht om de serverruimte te koelen, waardoor de koelinstallatie minder uren hoeft te draaien.

Servers zijn gevoelig voor vocht en vervuiling. Zorg er daarom voor dat de lucht die van buitenaf wordt aangevoerd, eerst wordt gefilterd en behandeld. Zo voorkom je schadelijke vochtigheid en verontreinigende stoffen.

De kosten van het gebruik van de buitenluchtklep hangen af van de manier waarop de koude lucht behandeld moet worden voordat deze de ruimte binnenkomt. De prijs voor deze luchtbehandeling kan variëren, afhankelijk van jouw specifieke situatie.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Gebruik filters. Deze zorgen ervoor dat stofdeeltjes en andere verontreinigingen uit de lucht worden verwijderd voordat ze de servers bereiken.
  • Het gebruik van filters houdt de servers schoner, waardoor de apparatuur een langere levensduur heeft. Bovendien verkleint het de kans op problemen door stof of andere deeltjes die de interne delen van de servers kunnen aantasten.
  • Heb je hulp nodig? Vraag dan je systeembeheerder om advies. Hij of zij kan je helpen bij het kiezen en installeren van geschikte filters voor het koelsysteem en tips geven over het onderhoud ervan.
De wet

Er is een compressiekoelinstallatie aanwezig voor de koeling van de serverruimte.

  • De serverruimte grenst met ten minste één zijde aan een buitengevel om een gestuurde buitenluchtklep te kunnen installeren.
  • De aangezogen buitenlucht bevat geen stoffen die voor vervuiling of schade aan de installaties kan zorgen.
  • Indien aangezogen lucht voor de installatie schadelijke stoffen bevat, moet er een filterinstallatie geplaatst kunnen worden. Het opgestelde vermogen in de serverruimte is ten minste 5kW.

Niet van toepassing.

Controleer regelmatig de vocht- en temperatuursensoren van de buitenluchtklep volgens leveranciersvoorschriften en reinig deze indien nodig.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.