Maatregel

Pas een buitenluchtklep toe voor koeling van de serverruimte

Met een buitenluchtklep kun je koude lucht van buiten gebruiken om de serverruimte te koelen. Hierdoor hoeft de koelinstallatie minder te werken.
Serverrruimte

Advies van de energieadviseur

  • Gebruik filters. Deze zorgen ervoor dat stofdeeltjes en andere verontreinigingen uit de lucht worden verwijderd voordat ze de servers bereiken.
  • Het gebruik van filters houdt de servers schoner, waardoor de apparatuur een langere levensduur heeft. Bovendien verkleint het de kans op problemen door stof of andere deeltjes die de interne delen van de servers kunnen aantasten.
  • Heb je hulp nodig? Vraag dan je systeembeheerder om advies. Hij of zij kan je helpen bij het kiezen en installeren van geschikte filters voor het koelsysteem en tips geven over het onderhoud ervan.

Om de serverruimte koel te houden, is het nodig om koeling te gebruiken. Om energie te besparen kan een buitenluchtklep worden gebruikt. Hiermee kan koude lucht van buiten worden ingebracht om de serverruimte te koelen, waardoor de koelinstallatie minder uren hoeft te draaien.

Servers zijn gevoelig voor vocht en vervuiling. Zorg er daarom voor dat de lucht die van buitenaf wordt aangevoerd, eerst wordt gefilterd en behandeld. Zo voorkom je schadelijke vochtigheid en verontreinigende stoffen.

Financiële aspecten

De kosten van het gebruik van de buitenluchtklep hangen af van de manier waarop de koude lucht behandeld moet worden voordat deze de ruimte binnenkomt. De prijs voor deze luchtbehandeling kan variëren, afhankelijk van jouw specifieke situatie.

De wet

Er is een compressiekoelinstallatie aanwezig voor de koeling van de serverruimte.

  • De serverruimte grenst met ten minste één zijde aan een buitengevel om een gestuurde buitenluchtklep te kunnen installeren.
  • De aangezogen buitenlucht bevat geen stoffen die voor vervuiling of schade aan de installaties kan zorgen.
  • Indien aangezogen lucht voor de installatie schadelijke stoffen bevat, moet er een filterinstallatie geplaatst kunnen worden. Het opgestelde vermogen in de serverruimte is ten minste 5kW.

Niet van toepassing.

Controleer regelmatig de vocht- en temperatuursensoren van de buitenluchtklep volgens leveranciersvoorschriften en reinig deze indien nodig.