Maatregel

Pas een automatische energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) met rapportagefunctie toe, waarbij gas- en warmte- (per uur) en elektragebruik (per kwartier) van het gebouw wordt geregistreerd

In je bedrijfsgebouw verbruik je 24 uur per dag energie. Diverse systemen verbruiken ook ’s nachts elektriciteit. Soms is dit nodig, vaak niet. Door stroomgebruik met een EBS te verzamelen en analyseren kun je bronnen van energieverspilling ontdekken.
EBS

Advies van de energieadviseur

  • Raadpleeg adviesbureaus die gespecialiseerd zijn in energie-inkoop en het monitoren van verbruik en gerelateerde zaken. Zij kunnen waardevolle inzichten bieden en je helpen bij het optimaliseren van je energieverbruik.
  • Overweeg het gebruik van online mogelijkheden voor een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) in combinatie met een slimme meter. Deze opties zijn betaalbaar. Ze bieden inzicht in je verbruik en geven advies om energie te besparen.

Een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) meet en analyseert continu je energieverbruik, bijvoorbeeld via een slimme meter. De analyse helpt je onder andere om klimaatinstallaties in je gebouw nauwkeurig af te stemmen op behoeften en gebruik. Met een EBS kun je ook energieverbruik verminderen en daarmee kosten besparen.

Met een gebouwbeheersysteem (GBS) kun je niet alleen je energieverbruik monitoren, maar ook verwarming, verlichting en andere installaties automatisch aansturen.

Door de gegevens van je eigen verbruik te analyseren, krijg je inzicht in besparingsmogelijkheden. Zo helpt de installatie van een slimme meter in combinatie met een EBS (en eventueel een GBS) om energie besparen.

Financiële aspecten

De kosten van energie-inkoop- en monitoringssystemen variëren sterk. Regel je het inkoopproces via een adviesbureau? Dan kunnen zij mogelijk de analyse al voor je uitvoeren. De kosten van de installatie van een slimme meter begint doorgaans bij EURO 200.

De wet

Er is geen energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) met rapportagefunctie aanwezig. Het gebruik van gas, warmte en elektriciteit wordt dus niet gemonitord.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

  • Analyseer de gemonitorde data aan het begin van het stookseizoen én direct na het stookseizoen. Stel de energiegebruikers zo optimaal mogelijk in.
  • Wijs iemand aan die verantwoordelijk is voor het optimaliseren van de instellingen van de energiegebruikers.