Maatregel

Pas een automatisch sluitmechanisme toe bij overheaddeuren

Via een open deur kan veel warmte ontsnappen. Dat is zeker het geval bij overheaddeuren. Door de deuren automatisch te sluiten minimaliseer je de tijd dat ze openstaan. Zo gaat er minder warmte verloren.

Advies van de energieadviseur

  • Vraag een professional om advies als je overweegt om een bestaande transportdeur aan te passen. Op deze manier kun je complicaties met de motortechniek van de deur voorkomen.
  • Schakel de hulp in van een ervaren installateur om je te begeleiden bij het automatiseren van de transportdeur. Hij of zij kan je adviseren over de beste aanpak en oplossingen.

Bij transportdeuren treedt vaak warmte- en koudeverlies op. Het verlies neemt toe als een grote deur relatief lang openstaat. Een effectieve manier om energie te besparen is door de deur te automatiseren met een bewegingssensor of een schakelaar. Hierdoor blijft de deur minder lang open. Dit resulteert in een besparing op verwarmingskosten.

Financiële aspecten

Het automatiseren van een transportdeur is een investering die je meestal binnen 5 jaar terugverdient. Voor een nauwkeurige kosteninschatting kun je een offerte aanvragen bij een installateur.

De wet

  • Er is een overheaddeur zonder automatisch sluitmechanisme aanwezig die gemiddeld minstens 1 uur per dag openstaat.
  • De ruimte wordt matig verwarmd (ten minste 15°C).

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

  • Verminder het warmteverlies via naden, kieren en andere openingen in muren en gevels.
  • Stel de sensor goed in en zorg ervoor dat de deur niet te snel (automatisch) opengaat.