Maatregel

Pas een automatisch sluitmechanisme toe bij overheaddeuren

Via een open deur kan veel warmte ontsnappen. Dat is zeker het geval bij overheaddeuren. Door de deuren automatisch te sluiten minimaliseer je de tijd dat ze openstaan. Zo gaat er minder warmte verloren.
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Bij transportdeuren treedt vaak warmte- en koudeverlies op. Het verlies neemt toe als een grote deur relatief lang open staat. Een effectieve manier om energie te besparen is door de deur te automatiseren met een benaderings-/bewegingssensor of een schakelaar. Hierdoor blijft de deur minder lang open. Dit resulteert in een besparing op verwarmingskosten.

Het automatiseren van een transportdeur is een investering die je meestal binnen 5 jaar terugverdient. Voor een nauwkeurige kosteninschatting kun je een offerte aanvragen bij een installateur.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Vraag een professional om advies als je overweegt om een bestaande transportdeur aan te passen. Op deze manier kun je complicaties met de motortechniek van de deur voorkomen.
  • Deze maatregel is zinvol als de deur gemiddeld 1 uur per dag open is.
  • Schakel de hulp in van een ervaren installateur om je te begeleiden bij het automatiseren van de transportdeur. Hij of zij kan je adviseren over de beste aanpak en oplossingen.
De wet
  • Er is een overheaddeur zonder automatisch sluitmechanisme aanwezig die gemiddeld minstens 1 uur per dag openstaat.
  • De ruimte wordt matig verwarmd (ten minste 15°C).

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

  • Verminder het warmteverlies via naden, kieren en andere openingen in muren en gevels.
  • Stel de sensor goed in en zorg ervoor dat de deur niet te snel (automatisch) opengaat.
Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.