Maatregel

Plaats LED-armaturen in gekoelde cellen

In de gekoelde cellen is tl-verlichting aanwezig, deze heeft een hoog vermogen en wordt warm. Door het gebruik van LED verlichting wordt er minder elektra verbruikt en hoeft de koelinstallatie minder te koelen omdat de verlichting minder warmte afgeeft. Er is dus op een dubbele manier energie te besparen.
Semi-verticaal koelmachine

Advies van de energieadviseur

  • TL-armaturen kun je vervangen door: nieuwe armaturen, bestaande armaturen voorzien van LED-retrofit óf armaturen ombouwen.
  • In praktijk is het niet verstandig om het armatuur om te bouwen omdat de brandverzekering hier regelmatig niet mee akkoord gaat.
  • LED heeft een lange levensduur die langer is naar mate de warmte goed weg kan. Het aan- en uitschakelen heeft geen invloed op de levensduur van de lamp.

TL verlichting is de benaming voor fluorescentieverlichting in een buis. Fluorescentielampen zijn aan de binnenkant bedekt met een fluorescerende stof en gevuld met een edelgas. De gasontlading ontstaat door de elektroden aan beide zijden van de buis en geeft zo de warmte af. De lamp zendt ultraviolet licht uit die door de fluorescerende stof wordt omgezet in zichtbaar licht. T5 verlichting heeft een ander soort gas en een hogere lumen/watt verhouding. Dit betekent meer licht met minder energie.

LED staat voor ‘Light Emitting Diode’ oftewel lichtgevende diodes. Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gaat. De lichtkleur hangt af van het gebruikte materiaal. Een LED is opgebouwd uit een chip, een bedradingsframe en een behuizing die alles beschermt. Er is geen verbranding en daarom minder warmteontwikkeling. Dit maakt dat de LED zo energiezuinig is.

Financiële aspecten

De aanschafkosten van LED zijn hoger dan van andere verlichting, maar interresant omdat de energiekosten stukken lager zijn en de levensduur veel langer. De gemiddelde terugverdientijd varieert van 2 tot 10 jaar.

De wet

In de gekoelde cellen zijn armaturen met langwerpige fluorescentielampen (TL8 of TL5) aanwezig.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Maak regelmatig de verlichtingsarmaturen schoon.