Maatregel

Pas aanbodafhankelijke regeling met twee snelheden of met onderbrekende roltrapbesturing toe

Roltrappen worden niet 100% van de tijd gebruikt. Daarom kunt u fors besparen op energiekosten door het toepassen van technieken die de roltrap alleen laten lopen als dat nodig is. Met een stand-by systeem en passagierstoeloop-detectie schakelt de roltrap alleen in wanneer er personen in de buurt komen.
Roltrap

Advies van de energieadviseur

  • Gebruik een frequentieregelaar om de roltrap aan te sturen in plaats van deze simpelweg aan en uit te schakelen. Dit zorgt voor een efficiëntere regeling van de snelheid en bespaart energie.
  • Jongere roltrappen zijn over het algemeen gemakkelijker aan te passen dan oudere modellen. Als u overweegt om aanpassingen te maken, kunt u beter kiezen voor recentere roltrappen.
  • Houd er rekening mee dat de technische ruimte waar de roltrap zich bevindt vaak goed verborgen is. In veel gevallen kan onderhoud en aanpassing alleen worden uitgevoerd wanneer de roltrap volledig stilstaat.
  • Aarzel niet om hulp te vragen aan uw installateur of een professioneel team dat ervaring heeft met roltrappen. Zij kunnen u adviseren en ondersteunen bij het nemen van de juiste stappen voor een efficiënter energiegebruik van uw roltrap.

Het is slim om roltrappen niet te laten draaien wanneer er geen mensen gebruik van maken, omdat ze veel elektriciteit verbruiken. Hiervoor kan een aanbodafhankelijke regeling worden geïnstalleerd, die werkt met twee snelheden. Ook kan de roltrap volledig worden stilgezet wanneer dat nodig is. Dit helpt om energie te besparen en de kosten te verlagen.

Financiële aspecten

Wanneer de roltrap draait zonder passagiers, kan het energieverbruik tot 20 keer hoger zijn. Door de roltrap efficiënter aan te sturen, kan er aanzienlijk op energiekosten worden bespaard.

Naast het aanpassen van de besturing is het ook nodig om sensoren te installeren. Deze sensoren detecteren of er passagiers aanwezig zijn op de roltrap, zodat de aansturing hierop kan worden afgestemd.

De kosten voor de installatie van deze aanpassingen kunnen starten vanaf € 4.000, afhankelijk van de specifieke situatie en het type roltrap.

De wet

Er is een roltrap aanwezig die continu in bedrijf is en die niet is uitgevoerd met een aanbodafhankelijke regeling.

De roltrap moet geschikt zijn voor een aanbodsafhankelijke regeling of onderbrekende roltrapbesturing.

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: Bij meer dan 3.600 bedrijfsuren per jaar.

Zet de roltrap uit buiten openingstijden.