Maatregel

Pas aanbodafhankelijke regeling met twee snelheden of met onderbrekende roltrapbesturing toe

Roltrappen worden niet 100% van de tijd gebruikt. Je kunt energie besparen door ze alleen te laten werken wanneer dat nodig is. Dit doe je met behulp van een stand-bysysteem en detectie van passagierstoeloop.
Roltrap
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Het is slim om roltrappen uit te schakelen wanneer niemand ze gebruikt, omdat ze veel elektriciteit verbruiken. Je kunt hiervoor een regeling installeren die reageert op de aanwezigheid van mensen en de snelheid van de roltrap aanpast. In sommige gevallen kan de roltrap zelfs helemaal worden gestopt om energie te besparen en kosten te verlagen.

Je kunt veel geld besparen door de roltrap efficiënter te laten werken. Als de roltrap draait zonder mensen erop, kan het energieverbruik wel 20 keer hoger zijn.

Behalve het verbeteren van de bediening, moet je ook sensoren installeren. Deze sensoren detecteren of er mensen op de roltrap zijn, zodat de bediening daarop kan worden afgestemd.

De kosten voor het aanbrengen van deze verbeteringen beginnen bij EUR 4.000, afhankelijk van jouw situatie en type roltrap.

Check aan de hand van de Technische- en Economische randvoorwaarden of je deze maatregel op een Zelfstandig moment (ofwel: ‘zo snel mogelijk’) of op een Natuurlijk moment (ofwel: ’te zijner tijd’, bij vervanging of groot onderhoud) moet worden genomen
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Gebruik een frequentieregelaar om de roltrap te bedienen in plaats van hem simpelweg aan en uit te zetten. Dit helpt om de snelheid efficiënter te regelen en energie te besparen.
  • Nieuwere roltrappen zijn vaak eenvoudiger aan te passen dan oudere modellen. Als je overweegt om aanpassingen te doen, is het beter om voor recentere roltrappen te kiezen.
  • Houd er rekening mee dat de technische ruimte waar de roltrap zich bevindt meestal verborgen is. In veel gevallen kunnen onderhoud en aanpassingen alleen worden uitgevoerd wanneer de roltrap volledig stilstaat.
  • Aarzel niet om hulp te vragen aan je installateur of een roltrapexpert. Zij kunnen je adviseren en ondersteunen bij het nemen van de juiste stappen voor een efficiënter energiegebruik van je roltrap.
De wet

Er is een roltrap aanwezig die continu in bedrijf is en die niet is uitgevoerd met een aanbodafhankelijke regeling.

De roltrap moet geschikt zijn voor een aanbodafhankelijke regeling of onderbrekende roltrapbesturing.

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: bij meer dan 3.600 bedrijfsuren per jaar.

Zet de roltrap uit buiten openingstijden.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.