Maatregel

Koppel de verdamperventilator aan de vriesceldeur

Als je een koel- of vriescel opent, wordt koude lucht naar buiten geblazen. Warme, vochtige lucht komt naar binnen. Deze warme lucht moet worden afgekoeld en dat kost energie. Door de verdamperventilator uit te schakelen wanneer de deur wordt geopend, minimaliseer je binnentredende warmte en daarmee energieverlies.
Koelcel
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

De verdamperventilator verspreidt de koude lucht in de koelcel. Er komt warme, vochtige lucht binnen als je de deur opent (soms geholpen door een ventilator). Deze lucht moet worden afgekoeld. Het vocht condenseert op de verdamper, wat een isolerende laag vormt en de koeling belemmert.

Als de verdamperventilator stopt met draaien bij het openen van de deur, wordt er minder koude lucht naar buiten geblazen. Dit betekent dat er minder verse lucht gekoeld hoeft te worden. Dit bespaart energie.

Een deurschakelaar kost ongeveer EUR 50. Deze investering verdien je in ongeveer 3 jaar terug.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Als de ventilator uitgaat, lijkt het alsof de vriescel uitvalt. Leg dit uit aan de medewerkers, zodat ze begrijpen wat er gebeurt.
  • Combineer deze maatregel met andere maatregelen voor vriescellen.
  • Vraag de installateur van de vriescel om hulp.
  • Een deurschakelaar is een pin die je aan de zijkant van de deur kunt indrukken.
De wet
  • Er is een vriescel aanwezig, waarbij de verdamperventilator en de vriesceldeur niet zijn gekoppeld. Hierdoor blijft de verdamperventilator draaien als de deur wordt geopend.
  • De deur is niet voorzien van lamellen of een snelsluitdeur.

De grenswaarden voor de maximale temperatuur van de producten in de vriescel moeten gewaarborgd blijven.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.