Maatregel

Koppel de verdamperventilator aan de vriesceldeur

Als je een koel- of vriescel opent, wordt koude lucht naar buiten geblazen. Warme, vochtige lucht komt naar binnen. Deze warme lucht moet worden afgekoeld en dat kost energie. Door de verdamperventilator uit te schakelen wanneer de deur wordt geopend, minimaliseer je dit energieverlies.
Koelcel

Advies van de energieadviseur

  • Als de ventilator uitgaat, lijkt het alsof de vriescel uitvalt. Leg dit uit aan de medewerkers, zodat ze begrijpen wat er gebeurt.
  • Combineer deze maatregel met andere maatregelen voor vriescellen.
  • Vraag de installateur van de vriescel om hulp.
  • Een deurschakelaar is een pin die je aan de zijkant van de deur kunt indrukken.

De verdamperventilator verspreidt de koude lucht in de koelcel. Er komt warme, vochtige lucht binnen als je de deur opent (soms geholpen door een ventilator). Deze lucht moet worden afgekoeld. Het vocht condenseert op de verdamper, wat een isolerende laag vormt en de koeling belemmert.

Als de verdamperventilator stopt met draaien bij het openen van de deur, wordt er minder koude lucht naar buiten geblazen. Dit betekent dat er minder verse lucht gekoeld hoeft te worden. Dit bespaart energie.

Financiële aspecten

Een deurschakelaar kost ongeveer EUR 50. Deze investering verdien je in ongeveer 3 jaar terug.

De wet

  • Er is een vriescel aanwezig, waarbij de verdamperventilator en de vriesceldeur niet zijn gekoppeld. Hierdoor blijft de verdamperventilator draaien als de deur wordt geopend.
  • De deur is niet voorzien van lamellen of een snelsluitdeur.

De grenswaarden voor de maximale temperatuur van de producten in de vriescel moeten gewaarborgd blijven.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.