Maatregel

Isoleer warmwaterleidingen en appendages

De verwarmingsinstallatie verliest veel warmte door ongeïsoleerde leidingen en appendages. Door isolatie gaat er minder warmte verloren. De geproduceerde warmte kun je efficiënter inzetten op een plek waar dat nuttig en nodig is.
Leidingen isoleren

Advies van de energieadviseur

  • Onderzoek de volledige installatie en bekijk welke andere maatregelen gecombineerd kunnen worden.
  • Houd er rekening mee dat de buisisolatie die verkrijgbaar is bij bouwmarkten gemaakt is van PE (Polyethyleen) en een te lage Rd-waarde van 0.032 m²K/W heeft.
  • Aarzel niet om hulp te vragen aan een installateur.

Er gaat warmte verloren bij het (warmte)transport door buizen, flenzen en afsluiters. Isolatie van leidingen vermindert het warmteverlies waardoor er meer warmte op de gewenste plek aankomt.

Het isoleren van leidingen is vrij eenvoudig: je kunt het isolatiemateriaal om de leidingen heen vouwen. Bij appendages, zoals kleppen en afsluiters, is dit iets lastiger, omdat je rekening dient te houden met inspecties op lekkages en eventuele reparaties. Hierbij is maatwerk nodig, zoals het gebruik van een isolatiematras met klittenband of rijgkoord.

Het is belangrijk om te focussen op de circulatieleiding. Dit is de leiding die rondgaat en op specifieke punten water afgeeft via aftakkingen. Hierbij dien je isolatie met een Rd-waarde van minimaal 0,5 m²K/W te gebruiken.

Financiële aspecten

De prijzen van isolatiematerialen zijn sterk afhankelijk van de (kwaliteits)eisen in een specifieke situatie. Vraag een offerte aan voor een nauwkeurige prijsopgave.

De wet

Er zijn ongeïsoleerde circulatieleidingen en appendages voor transport van warm tapwater aanwezig.

De leidingen zijn goed bereikbaar.

Niet van toepassing.

Controleer jaarlijks het isolatiemateriaal rond leidingen en appendages en herstel deze bij eventuele schade.