Maatregel

Isoleer warme productleidingen en appendages

In productieprocessen worden regelmatig warme vloeistoffen getransporteerd. Er gaat veel warmte verloren bij het transport van warmte door buizen, flenzen en afsluiters. Door het isoleren van leidingen komt er meer warmte aan op de gewenste plek. De geproduceerde warmte kun je efficiënter inzetten op een plek waar dat nuttig en nodig is.
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Het isoleren van leidingen is betrekkelijk eenvoudig. Je kunt het isolatiemateriaal (bijvoorbeeld glas- of steenwol) gemakkelijk om de leidingen heen vouwen.

Bij appendages is dit wat lastiger, omdat je rekening moet houden met inspecties op lekkages en eventuele reparaties. Hier moet je maatwerk toepassen met bijvoorbeeld een isolatiematras met klittenband of rijgkoord.

 

De prijs is erg afhankelijk van de situatie omdat er behoorlijke eisen gesteld worden aan de kwaliteit van het isolatiemateriaal. Vraag daarom een offerte op.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Vraag je installateur om advies of hulp.
  • Onderzoek de volledige installatie en combineer met andere maatregelen.
  • Let op: de buisisolatie die verkrijgbaar is bij de bouwmarkt is PE (Polyethyleen) en heeft een Rd-waarde van 0.032m²K/W. De eis is minimaal 1,5m²K/W.
De wet

Er zijn warme productleidingen en appendages zonder isolatie aanwezig.

De leidingen en appendages zijn goed bereikbaar.

Niet van toepassing.

Controleer regelmatig de staat van de isolatie en herstel het materiaal bij eventuele schade.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen. 

Webinar 15 oktober 2024: Netcongestie begrijpen en oplossen. Initiatief van Rabobank en MKB-Nederland.