Maatregel

Pas een individuele regeling van de temperatuur per ruimte toe

Als u de temperatuur per ruimte automatisch kunt instellen, is de kans op verspilling van warmte kleiner. Dat kan met een thermostaatkraan per radiator of met een ruimtethermostaat. Een andere mogelijkheid is een ruimtethermostaat. Met een separate ruimtethermostaat is de ketel aan te sturen.
Ventilatiekanalen

Advies van de energieadviseur

  • Als er veel thermostaatkranen zijn, loont het om de cv-pomp van die groep te vervangen door een frequentiegeregelde cv-pomp.
  • Zorg ervoor dat de thermostaatknop naast de radiator is geplaatst, zodat de temperatuursensor niet wordt beïnvloed door de warmte die de radiator afgeeft.
  • Thermostaatkranen zijn meestal eenvoudig te installeren, terwijl ruimtethermostaten wat complexer zijn.
  • Hang de ruimtethermostaat op een muur die niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht.

Een ruimtethermostaat zorgt ervoor dat de temperatuur in een ruimte niet te hoog wordt. Het reageert op de temperatuur in de kamer en regelt de toevoer van warm water.
Als de warmtebehoefte per ruimte automatisch kan worden ingesteld, voorkom je verspilling van warmte.
Er zijn verschillende soorten thermostaatkranen beschikbaar, zoals kranen met een ingebouwde temperatuursensor, kranen met een sensor op afstand en kranen met een eigen tijdklok. Welke je kiest, hangt af van je specifieke situatie.
Met een ruimtethermostaat kun je de ketel aansturen. Vaak kun je op de thermostaat de gewenste temperatuur van de ruimte instellen, zodat je de verwarming gemakkelijk vanuit de kamer kunt regelen.

Financiële aspecten

Een thermostaatkraan is beschikbaar vanaf €30. De kosten voor het toevoegen van een extra ruimtethermostaat bedragen ongeveer €100, inclusief eventuele kosten voor het installeren van een bypass in het systeem.
Deze investering verdient zich meestal binnen 5 jaar terug.

De wet

Er zijn radiatoren of convectoren aanwezig in een verwarmde ruimte, maar de temperatuur van de ruimte is niet apart (na) te regelen met een lokale regeling of thermostatische radiatorkranen.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Controleer regelmatig de instellingen van de individuele regeling en/of de stand van de themostatisch radiatorkranen.