Maatregel

Isoleer ventilatiekanalen in onverwarmde ruimtes

Warme lucht in de ventilatiekanalen dient warm te blijven. Vooral in ruimten die niet verwarmd hoeven te worden kan veel warmteverlies optreden. Isolatie van de juiste ventilatiekanalen draagt bij aan energiebesparing en verhoogt het comfort.
Leidingen isoleren
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Ventilatiebuizen transporteren warme lucht naar ruimtes waar vraag is naar verwarming. Als deze buizen door onverwarmde ruimtes gaan, treedt onnodig warmteverlies op. Door de buizen te isoleren, blijft de warmte behouden en komt deze op de juiste plaats terecht. Isoleer de kanalen wanneer ze door ruimtes lopen waar de temperatuur maximaal 14ºC is.

Voor het isoleren van lucht- en ventilatiekanalen zijn isolatieplaten en isolatiedekens geschikt. Beide zijn gemakkelijk te plaatsen rond vierkante luchtkanalen. Voor ronde ventilatiebuizen kun je isolatiedekens gebruiken.

De kosten van de installatie variëren. Ze zijn onder andere afhankelijk van factoren als de toegankelijkheid van de kanalen. Gemiddeld verdien je de investering in 5 jaar terug.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Vraag een erkend installatiebedrijf om hulp bij het isoleren van de ventilatiebuizen.
  • Onderzoek de volledige installatie. Bekijk of het mogelijk is om meerdere energiebesparende maatregelen tegelijk door te voeren.
  • Zorg ervoor dat de isolatie van de ventilatiebuizen een Rd-waarde van minimaal 0,7m²kW heeft.
De wet

Er zijn ongeïsoleerde ventilatiekanalen in onverwarmde ruimtes (ten hoogste 14°C in het stookseizoen) aanwezig. De ventilatiekanalen zijn aangesloten op een luchtbehandelingskast.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Controleer jaarlijks het isolatiemateriaal rond de ventilatiekanalen, zorg dat het goed bevestigd is en herstel het materiaal bij eventuele schade.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.