Er gaat warmte verloren bij het transport van stoom door buizen, flenzen en afsluiters. Dit verlies wordt gecompenseerd door meer stoom te produceren of op een hogere temperatuur. Hierdoor is het mogelijk een grotere installatie te plaatsen of meer te produceren dan daadwerkelijk nodig is. Door het isoleren van leidingen gaat er minder warmte verloren tijdens transport en komt er meer warmte aan op de gewenste plek. Hierdoor kan de productie van stoom verlaagd worden. Ook worden ruimtes
Het isoleren van leidingen is betrekkelijk eenvoudig. Je kunt isolatiemateriaal om de leidingen vouwen. Deze delen kun je isoleren met bijvoorbeeld glas- of steenwol met een isolatiewaarde van minimaal 2,5 m²K/W. Bij appendages is dit wat lastiger, omdat je rekening moet houden met inspecties op lekkages en eventuele reparaties. Hier moet je maatwerk toepassen met bijvoorbeeld een isolatiematras met klittenband of rijgkoord. Stoomleidingen moeten geïsoleerd worden met materiaal dat bestand is tegen een hoge temperatuur.
Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur. Denk aan een prijs tussen de €30 en €100 per meter.
Bepaalde delen van de stoomketel, zoals mangaten, het ketel-achterfront en de voedingswaterregelklep zijn niet of onvoldoende geïsoleerd.
Niet van toepassing.
Niet van toepassing.
Voer jaarlijks een (visuele) controle uit naar de staat van de isolatie.