Maatregel

Isoleer spouwmuren van gebouwen

Het belang van goede isolatie is bekend. Isolatie voorkomt dat warmte verloren gaat en het vergroot het comfort in een gebouw. Met spouwmuurisolatie voorkom je warmteverlies door muren heen. Hiermee verlaag je het energieverbruik.
Spouwmuurisolatie doorsnede

Advies van de energieadviseur

  • Laat je goed adviseren door een gecertificeerd en erkend isolatiebedrijf.
  • Zorg voor een spouwbreedte van ten minste 5cm.
  • Houd rekening met natuurbescherming. Het is mogelijk dat er beschermde vleermuizen in de spouw zitten.
  • Vermijd spouwmuurisolatie met purschuim. Dit bevat giftige gassen, kan niet verwijderd worden en kan een aanzienlijke druk op de gevel uitoefenen.

Hoe werkt spouwmuurisolatie? Een spouwmuur bestaat uit twee muren met een luchtlaag ertussen. Vaak heeft een spouwmuur open voegen en ventilatieroosters. Hierdoor ontstaat warmteverlies.

Je kunt het warmteverlies via de buitenmuur verminderen door de spouw te isoleren. Dit kan met materialen zoals steenwolvlokken, PS-schuimparels of foam. De isolatie zorgt ervoor dat je verwarmingsinstallatie minder hard hoeft te werken.

Bijkomend voordeel: in de zomer voorkomt spouwmuurisolatie dat warmte van buiten naar binnen komt. Zo verlaag je ook het energieverbruik van bijvoorbeeld je airconditioning.

Financiële aspecten

Erkende bouw- of isolatiebedrijven kunnen het isoleren van een spouwmuur uitgevoeren Zij kunnen je goed adviseren over de beste optie voor jouw situatie.

De kosten voor spouwmuurisolatie liggen doorgaans tussen EUR 20,00 en EUR 40,00 per vierkante meter. De gemiddelde terugverdientijd is 3 tot 4 jaar.

De wet

Er zijn ongeïsoleerde spouwmuren aanwezig met een spouwbreedte van ten minste 5cm en het gebouw wordt verwarmd (tot ten minste 18°C ).

  • Er is geen steiger nodig voor het aanbrengen van de isolatie.
  • Er is in het kader van de Wet natuurbescherming geen nieuw onderzoek naar nestelplaatsen van beschermde diersoorten (zoals vleermuizen) nodig.
  • De maatregel is niet van toepassing op winkels en overige gebouwen die slechts beperkt verwarmd hoeven worden, omdat er al veel warmte vrijkomt door de aanwezige processen en/of apparatuur.
  • Is het gebouw een monument? Dan wordt de monumentale status niet door de maatregel aangetast.

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: het aardgasgebruik is ten hoogste 170.000m³ per jaar.

Verminder het warmteverlies via naden, kieren en andere openingen in muren en gevels.