Maatregel

Isoleer platte daken (onder de dakbedekking)

Via platte daken kan veel warmte verloren gaan. Je kunt dit voorkomen door te isoleren. Met isolatie van een plat dak verlaag je het energieverbruik en verhoog je het comfort in je bedrijfspand.
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Het is belangrijk om verwarmde ruimtes zo goed mogelijk te isoleren. Zeker dakisolatie heeft een hoog rendement. Het plaatsen van isolatie onder de dakbedekking is meestal de beste keuze. Dit noemen ze een ‘warm dak’. Bij een ‘koud dak’ wordt het isolatiemateriaal aan de binnenzijde onder de constructie aangebracht, de constructie blijft dus ‘koud’ net zoals buiten. Voor een ‘koud dak’ kies je eigenlijk alleen als een ‘warm dak’ niet mogelijk is. In sommige gevallen kun je ook kiezen voor isolatie bovenop de dakbedekking.

Laat je informeren door een expert over de beste keuze voor jou.

Het is lastig om een exacte prijs te bepalen voor het isoleren van daken. De prijs hangt af van de dakbedekking en afwerking. Het isolatiemateriaal kost ongeveer EUR 10,00 per m². Verwachte terugverdientijd: minder dan 5 jaar.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Er zijn diverse isolatiematerialen verkrijgbaar op de markt.
  • Is je dakbedekking aan vervanging toe? Dan is het verstandig om de isolatie onder de dakbedekking aan te brengen.
  • Kies bij voorkeur voor hoogwaardig isolatiemateriaal van voldoende dikte.
  • Raadpleeg een bouwkundige of laat een dauwpuntberekening maken om goed geïnformeerd te zijn over mogelijke condensatieproblemen in of nabij de constructie. Het is belangrijk om dampremmende lagen te gebruiken.
  • Overweeg de installatie van een groendak. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar heeft ook een extra isolerende werking.
De wet

Er zijn ongeïsoleerde daken aanwezig in verwarmde gebouwen (18°C of hoger).

Is het gebouw een monument? Dan wordt de monumentale status niet door de maatregel aangetast.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.