Maatregel

Isoleer ongeïsoleerde warme delen van de stoomketel

De stoominstallatie verliest veel warmte door ongeïsoleerde en open delen van de stoomketel, zoals de mangaten. Je kunt de warmteverliezen verminderen door deze delen te isoleren. Hierdoor kun je de opgewekte warmte efficiënter benutten op plaatsen waar het nuttig en noodzakelijk is.
Isolatie van stoomleidingen
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

De stoominstallatie verliest veel warmte door niet-geïsoleerde en open delen van de stoomketel, zoals de mangaten, de voor- en achterkant en voedingswaterregelkleppen. Isolatie van deze delen is essentieel om warmteverlies te verminderen.

Je kunt bijvoorbeeld glas- of steenwol met een isolatiewaarde van minimaal 1,0m²K/W gebruiken voor isolatie. Nadat je deze delen hebt geïsoleerd, kun je de geproduceerde warmte efficiënter op een andere plek in het systeem benutten. Dit leidt tot een effectievere energiebesparing.

Vraag een offerte aan bij je huisinstallateur.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Isoleer alleen die delen waar isolatie zinvol is. Niet alle delen moeten geïsoleerd worden. Sommige blijven bewust ongeïsoleerd vanwege hun functie.
  • Gebruik voor isolatie hittebestendige materialen zoals glas- of steenwol.
  • Je kunt de buitenzijde isoleren met isolatiemateriaal en afwerken met een aluminiumplaat, terwijl je de binnenzijde kunt bekleden met pvc- of aluminiumfolie.
  • Zorg ervoor dat de isolatiewaarde minimaal 1,0m²K/W is, vergelijkbaar met ongeveer 30mm glaswol. Bij gebruik van hoogwaardiger materiaal kan dit dunner zijn.
  • Vraag de installateur van de stoomketel om hulp.
  • Voer een grondig onderzoek uit van de gehele installatie en overweeg om deze maatregel te combineren met andere energiebesparende initiatieven.
De wet

Bepaalde delen van de stoomketel, zoals mangaten, het ketel-achterfront en de voedingswaterregelklep, zijn niet of onvoldoende geïsoleerd.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Voer jaarlijks een (visuele) controle uit naar de staat van de isolatie.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.