Maatregel

Isoleer ongeïsoleerde warme delen van de stoomketel

De stoominstallatie verliest veel warmte door ongeïsoleerde en open delen van de stoomketel. Denk hierbij aan oa. de mangaten. Door deze te isoleren gaat er minder warmte verloren. De geproduceerde warmte kunt u efficiënter inzetten op een plek waar dat nuttig en nodig is.
Isolatie van stoomleidingen

Advies van de energieadviseur

  • Sommige delen zijn bewust niet geïsoleerd in verband met de werking van de installatie. Isoleer deze niet.
  • Het isoleren van de stoominstallatie moet gebeuren met een materiaal dat zeer hittebestendig is zoals glas- of steenwol.
  • De buitenzijde kun je isoleren met een aluminium plaat en de binnenzijde met PVC- of aluminiumfolie.
  • De minimale isolatie-eis bedraagt 1,0 m²K/W. Dit is vergelijkbaar met circa 30 mm glaswol. Bij een hoogwaardiger materiaal kan dit dunner zijn.
  • Vraag de installateur van de stoomketel om hulp.
  • Onderzoek de volledige installatie en combineer met andere maatregelen.

De stoominstallatie verliest veel warmte door niet geïsoleerde en open delen van de stoomketel. Denk hierbij aan de mangaten, voor- en achterkant en voedingswaterregelkleppen. Door deze te isoleren gaat er minder warmte verloren. Je kunt deze delen bijvoorbeeld isoleren met glas- of steenwol met een isolatiewaarde van minimaal1,0 m²K/W. Vervolgens kan je de geproduceerde warmte efficiënter inzetten op een andere plek.

Financiële aspecten

Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.

De wet

Bepaalde delen van de stoomketel, zoals mangaten, het ketel-achterfront en de voedingswaterregelklep zijn niet of onvoldoende geïsoleerd.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Voer jaarlijks een (visuele) controle uit naar de staat van de isolatie.