Er gaat koude verloren bij het transport van koude door buizen, flenzen en afsluiters. De leidingen worden door de omgeving opgewarmd en er ontstaat condens, waardoor ze sneller corroderen.
Isoleren levert energiebesparing op en is relatief eenvoudig. Het isolatiemateriaal moet om de leidingen gevouwen worden. Bij appendages is dit wel wat lastiger, omdat dit om maatwerk vraagt.
Het is belangrijk een goed materiaal te kiezen dat condensvorming voorkomt. Gebruik isolatiemateriaal met een structuur van gesloten cellen, een hoge dampdiffusieweerstand en een laag warmtegeleidingsvermogen. Denk hierbij aan FEF (flexibel elastomeric foam).
Het effect van de isolatie om koelleidingen is sterk afhankelijk van de dikte van de leiding, de temperatuur van de vloeistof en de omgevingstemperatuur. Met isolatie kun je circa 50% besparen op energieverlies via de koelleidingen.
Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!
De gekoelde koel- of vriesleidingen zijn niet of onvoldoende geïsoleerd. Het gaat hierbij om de leidingen van de koelmachine naar het afgiftesysteem.
Niet van toepassing.
Niet van toepassing.
Controleer regelmatig de staat van de isolatie en herstel het materiaal bij eventuele schade.
Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.
Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.