Maatregel

Isoleer koel- en vriesleidingen

Het isoleren van koel- en vriesleidingen houdt de kou binnen en bespaart energie. Hierdoor hoeft de koelinstallatie minder hard te werken. Ook voorkomt het condensatie en schade aan de leidingen.
Leidingen isoleren

Advies van de energieadviseur

  • Sommige delen zijn bewust niet geïsoleerd in verband met de werking van de installatie. Isoleer deze delen niet.
  • Vraag de installateur van de koelinstallatie om hulp.
  • Onderzoek de volledige installatie en combineer met andere maatregelen.
  • Nat isolatiemateriaal isoleert minder dan geen isolatiemateriaal. Zorg voor het juiste materiaal.

Er gaat koude verloren bij het transport van koude door buizen, flenzen en afsluiters. De leidingen worden door de omgeving opgewarmd en er ontstaat condens, waardoor ze sneller corroderen.

Isoleren levert energiebesparing op en is relatief eenvoudig. Het isolatiemateriaal moet om de leidingen gevouwen worden. Bij appendages is dit wel wat lastiger, omdat dit om maatwerk vraagt.

Het is belangrijk een goed materiaal te kiezen dat condensvorming voorkomt. Gebruik isolatiemateriaal met een structuur van gesloten cellen, een hoge dampdiffusieweerstand en een laag warmtegeleidingsvermogen. Denk hierbij aan FEF (flexibel elastomeric foam).

Financiële aspecten

Het effect van de isolatie om koelleidingen is sterk afhankelijk van de dikte van de leiding, de temperatuur van vloeistof en de omgevingstemperatuur. Je kunt circa 50% energieverlies voorkomen.

De wet

De gekoelde koel- of vriesleidingen zijn niet of onvoldoende geïsoleerd. Het gaat hierbij om de leidingen van de koelmachine naar het afgiftesysteem.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Controleer regelmatig de staat van de isolatie en herstel het materiaal bij eventuele schade.