Maatregel

Isoleer de wanden van koelcellen om warmte buiten te houden

Het energieverbruik van een koelcel of vriescel wordt onder meer bepaald door de isolatie ervan. Wanneer de isolatielaag veel dikker wordt, neemt het verbruik fors af. De koude blijft dan immers beter en langer in de cel en zo wordt er minder elektra verbruikt.
Isolatiemateriaal

Advies van de energieadviseur

  • Zoek het juiste isolatiemateriaal. Denk aan bijvoorbeeld PUR of XPS.
  • Doe goed onderzoek naar waar koude lekken zijn. Dit kan bijvoorbeeld met gebruik van een IR-camera
  • Let op met koudebruggen en condensatie. Er mag geen vocht in de constructie van de cel komen.
  • Vraag de installateur van de koel- of vriescel om hulp

Een slecht geïsoleerde koel- of vriescel verliest veel koude. Het is daarom goed om de buitenkant te isoleren. Let op met koude lekken en condensatie tegen de cel en/of isolatiemateriaal. Onderzoek daarom goed waar het zinvol is om de cel te isoleren.

Specifieke plekken, zoals doorvoeringen of ontbrekende isolatie kun je repareren. Extra isolatiemateriaal kun je binnen de bestaande cel of aan de buitenzijde aanbrengen. Het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de buitenzijde is het eenvoudigst.

Het is belangrijk om een passend materiaal te kiezen in verband met de condensvorming. Het isolatiemateriaal moet een structuur van gesloten cellen hebben, een hoge dampdiffusieweerstand en een laag warmtegeleidingsvermogen. Vocht mag niet in de isolatieschil van de koelcel trekken.

Financiële aspecten

Het energieverbruik van een koelcel is erg divers. Dit komt door verschil in afmetingen, temperatuur, het aantal keren dat een deur open gaat etc. Het isoleren van de koel- of vriescel is een doeltreffende maatregel en verdient zich rond de circa 5 jaar terug.

De wet

Er is een niet of onvoldoende geïsoleerde koelcel aanwezig. De isolatiedikte is ten hoogste 15 mm (Rd-waarde is 0,5 m²K/W of lager).

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Controleer regelmatig de isolatie op beschadigingen en vochtproblemen volgens de leveranciersvoorschriften.