Maatregel

Isoleer de verwarmingsleidingen en appendages in onverwarmde ruimtes

De verwarmingsinstallatie verliest veel warmte door ongeïsoleerde leidingen en appendages. Door isolatie gaat er minder warmte verloren. Zo kun je de geproduceerde warmte efficiënter inzetten op een plek waar dat nuttig en nodig is.
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Bij het transporteren van warmte door buizen, flenzen en afsluiters gaat er warmte verloren. Je voorkomt dit door leidingen te isoleren. Zo komt er meer warmte aan op de gewenste plek. Het isoleren van leidingen in niet verwarmde ruimtes is eenvoudig: je kunt het isolatiemateriaal zo om de leidingen vouwen.

Het isoleren van appendages (zoals afsluiters) vraagt meer aandacht. Je moet hierbij ook rekening houden met mogelijke lekkages en reparaties. Maak daarom bij appendages gebruik van maatwerk, bijvoorbeeld door te kiezen voor isolatiematrassen met klittenband of rijgkoord. De isolatiewaarde moet minimaal 0,5 m²K/W zijn.

De prijs van isolatiemateriaal varieert. De kosten hangen onder andere af van de specifieke situatie en kwaliteitseisen. Vraag een offerte aan voor een nauwkeurige prijsindicatie.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Raadpleeg een installateur voor professionele hulp bij het isoleren van leidingen.
  • Onderzoek de volledige installatie. Bekijk of het mogelijk is om meerdere energiebesparende maatregelen tegelijk door te voeren.
  • Let er op dat buisisolatie uit de bouwmarkt meestal gemaakt is van PE (Polyethyleen) en een Rd-waarde heeft van 0.032m²kW. Dit materiaal isoleert niet voldoende.
De wet

Er ontbreekt isolatie om verwarmingsleidingen en appendages in niet of beperkt verwarmde ruimtes.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Controleer jaarlijks het isolatiemateriaal rond leidingen en appendages in niet of beperkt verwarmde ruimtes, waaronder stookruimtes en vorstvrij gehouden ruimtes. Zorg dat het goed bevestigd is en herstel het materiaal bij eventuele schade.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.