Maatregel

Gebruik zuinige persluchtgereedschappen

Perslucht is duur omdat er veel overtollige warmte wordt gegenereerd tijdens het productieproces. Je kunt energie besparen door oude persluchtaangedreven gereedschappen te vervangen door nieuwe. Hierdoor wordt er minder perslucht gebruikt.
Compressor
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Perslucht aangedreven gereedschap werkt prettig omdat het lichtgewicht is. Ook is er minder risico op oververhitting. Nadeel is wel dat gereedschap (zoals een blaaspistool) veel energie verbruikt.

Het slimste is om gereedschap te kiezen dat efficiënt omgaat met lucht. Dit type gereedschap heeft een blaasmond (nozzle) die de lucht op een efficiënte manier uit het gereedschap laat komen, waardoor je minder lucht nodig hebt voor hetzelfde resultaat. Door het gebruik van zo’n mondstuk kan je tot wel 75% besparen op luchtverbruik.

Bij perslucht is het niet mogelijk een algemeen geldend tarief vast te stellen. Bij het berekenen van de kosten van perslucht moet je rekening houden met specifieke factorenzoals het type compressor, eventuele lekkages en de werkdruk. Als je erin slaagt om het verbruik met 30% te verminderen, is dit een aanzienlijke besparing die je snel terugverdient.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • De aanschaf van dit gereedschap is duur, maar verdient zich terug door de besparing.
  • Voer deze maatregel uit als je het gereedschap minimaal 8 uur per dag gebruikt.
  • Een nieuw blaaspistool verbruikt 90 liter per minuut. Dat is een besparing van 30% ten opzichte van een oud apparaat dat gemiddeld 120 liter per minuut verbruikt.
  • Je kunt een venturi-straalnozzle twee keer achter elkaar plaatsen, waardoor je een grotere straalspot en een versnelling van het straalmiddel bereikt.
  • Het is verstandig de gehele persluchtinstallatie kritisch te beoordelen. Zo kun je ook andere maatregelen met betrekking tot perslucht meenemen.
De wet

Er wordt gebruik gemaakt van ‘conventionele’ persluchtgereedschappen, zoals blaaspistolen, met een nominaal gebruik van meer dan 120 l/min.

De persluchtcompressoren hoeven niet te worden aangepast door het verminderde gebruik van perslucht.

Zelfstandig moment: Bij gereedschappen die meer dan 1.800 uur per jaar worden gebruikt.

Onderhoud de perslucht aangedreven gereedschappen zodat er geen onnodige perslucht verloren gaat en houd ze schoon.

Controleer regelmatig op persluchtlekkages aan gereedschap, koppelingen en leidingen en verhelp deze.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.