Maatregel

Gebruik zuinige persluchtgereedschappen

Perslucht is duur omdat bij het maken veel ongebruikte warmte vrijkomt. Door het gebruik van oude perslucht aangedreven gereedschappen te vervangen door nieuwe wordt minder perslucht gebruikt en dus energie bespaard.
Compressor

Advies van de energieadviseur

  • De aanschaf van dit gereedschap is duur, maar verdient zich terug door de besparing.
  • Voer deze maatregel uit als je het gereedschap minimaal 8 uur per dag gebruikt.
  • Een nieuw blaaspistool verbruikt 90L/m. Dat is een besparing van 30% ten opzichte van een oud apparaat dat gemiddeld 120L/min verbruikt.
  • Een venturi-straalnozzle kan je dubbel achter elkaar zetten waardoor je een grotere straalspot en een versnelling van het straalmiddel realiseert.
  • Het is verstandig de hele perslucht installatie kritisch te beoordelen en daarbij ook de andere maatregelen m.b.t. perslucht mee te nemen.

Perslucht aangedreven gereedschap werkt prettig omdat dit voor lichtgewicht gereedschap zorgt en dit gereedschap minder snel verhit raakt. Een blaaspistool verbruikt veel energie.

Het beste kun je gereedschap kiezen dat zuinig omgaat met lucht. Dit gereedschap heeft een blaasmondje (de nozzle) dat zorgt dat de lucht op een bepaalde manier uit het gereedschap komt waardoor er minder lucht nodig is voor hetzelfde resultaat. Door het gebruik van zo’n spuitmond kan een besparing van zo’n 75% luchtverbruik gerealiseerd worden.

Financiële aspecten

De prijs van perslucht is enkel te bepalen door de specifieke omstandigheden (compressor, lekkages, druk) mee te wegen en is daarom niet algemeen te stellen. Een besparing van 30% op het verbruik is groot en verdient zicht snel terug.

De wet

Er wordt gebruik gemaakt van ‘conventionele’ persluchtgereedschappen, zoals blaaspistolen, met een nominaal gebruik van meer dan 120 l/min.

De persluchtcompressoren hoeven niet te worden aangepast door het verminderde gebruik van perslucht.

Zelfstandig moment: Bij gereedschappen die meer dan 1.800 uur per jaar worden gebruikt.

Onderhoud de perslucht aangedreven gereedschappen zodat er geen onnodige perslucht verloren gaat en houd ze schoon.

Controleer regelmatig op persluchtlekkages aan gereedschap, koppelingen en leidingen en verhelp deze.