Maatregel

Gebruik hangschakelaars voor het spuitpistool om de afzuiging van de spuitcabine te beperken

Het ventileren en verwarmen van de spuitcabine kost veel energie. Een hangschakelaar beperkt de afzuiging alleen tot momenten waarop afzuiging nodig is.
Spuitcabine
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

In de spuitcabine wordt de lucht warm gehouden voor het drogen van de lak. Ook wordt er geventileerd om vervuiling te voorkomen. Als er tijdens de droogtijd niet wordt gewerkt in de cabine, is het voldoende om de lucht te laten circuleren in plaats van te ventileren.

Door gebruik te maken van hangschakelaars, wordt de afzuiging automatisch in debiet verminderd wanneer het handspuitpistool hieraan wordt opgehangen. Er wordt dan alleen op hoog debiet afgezogen als er spuitwerkzaamheden plaatsvinden. Dit vermindert het energieverbruik van de ventilatoren en de luchtverwarming aanzienlijk.

Vanaf EUR 50 is een hangschakelaar beschikbaar. De investering in deze maatregel verdien je meestal binnen 5 jaar terug.

Check aan de hand van de Technische- en Economische randvoorwaarden of je deze maatregel op een Zelfstandig moment (ofwel: ‘zo snel mogelijk’) of op een Natuurlijk moment (ofwel: ’te zijner tijd’, bij vervanging of groot onderhoud) moet worden genomen
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Een verbreekcontact (een haak met veer voor het spuitpistool) is een eenvoudige oplossing die je zelf kunt installeren.
  • Voer deze maatregel uit als de cabine meer dan 20 uur per week in bedrijf is.
  • Als de cabine 14 uur per week in bedrijf is, voer deze maatregel dan uit als de cabine aan vervanging toe is.
  • Deze maatregel helpt (fors) gas te besparen. Wees daarom kritisch op het verbruik van de cabine.
  • Vraag de installateur van de cabine om hulp of advies.
De wet

De spuitcabine beschikt over debietregeling, maar is niet voorzien van automatische (hang)schakelingen. Er is een spuitcabine van 10m² of groter aanwezig die is voorzien van mechanische ventilatie en luchtbehandeling. Een gasgestookte ketel verwarmt de lucht.

Niet van toepassing.

  • Zelfstandig moment: bij meer dan 1.000 bedrijfsuren van de spuitcabine per jaar.
  • Natuurlijk moment: bij meer dan 700 bedrijfsuren van de spuitcabine per jaar.

Niet van toepassing.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.