Maatregel

Gebruik hangschakelaars voor het spuitpistool om de afzuiging van de spuitcabine te beperken

Het ventileren en verwarmen van de spuitcabine kost veel energie. Een hangschakelaar beperkt de afzuiging alleen tot momenten waarop afzuiging nodig is.
Spuitcabine

Advies van de energieadviseur

  • Een verbreekcontact (een haak met veer voor het spuitpistool) is een eenvoudige oplossing die je zelf kunt installeren.
  • Voer deze maatregel uit als de cabine meer dan 20 uur per week in bedrijf is.
  • Als de cabine 14 uur per week in bedrijf is, voer deze maatregel dan uit als de cabine aan vervanging toe is.
  • Deze maatregel helpt (fors) gas te besparen. Wees daarom kritisch op het verbruik van de cabine.
  • Vraag de installateur van de cabine om hulp of advies.

In de spuitcabine wordt de lucht warm gehouden voor het drogen van de lak. Ook wordt er geventileerd om vervuiling te voorkomen. Als er tijdens de droogtijd niet wordt gewerkt in de cabine, is het voldoende om de lucht te laten circuleren in plaats van te ventileren.

Door gebruik te maken van hangschakelaars, wordt de afzuiging automatisch in debiet verminderd wanneer het handspuitpistool hieraan wordt opgehangen. Er wordt dan alleen op hoog debiet afgezogen als er spuitwerkzaamheden plaatsvinden. Dit vermindert het energieverbruik van de ventilatoren en de luchtverwarming aanzienlijk.

Financiële aspecten

Vanaf EUR 50 is een hangschakelaar beschikbaar. De investering in deze maatregel verdien je meestal binnen 5 jaar terug.

De wet

De spuitcabine beschikt over debietregeling, maar is niet voorzien van automatische (hang)schakelingen. Er is een spuitcabine van 10m² of groter aanwezig die is voorzien van mechanische ventilatie en luchtbehandeling. Een gasgestookte ketel verwarmt de lucht.

Niet van toepassing.

  • Zelfstandig moment: bij meer dan 1.000 bedrijfsuren van de spuitcabine per jaar.
  • Natuurlijk moment: bij meer dan 700 bedrijfsuren van de spuitcabine per jaar.

Niet van toepassing.