Maatregel

Gebruik een rookgascondensor om warmte uit de rookgassen van de stoomketel nuttig in te zetten

Stoomketels produceren hete rookgassen, ondanks een economizer. Een rookgascondensor kan de rookgastemperatuur nog verder omlaag brengen (tot het dauwpunt). Dit levert nog een extra rendement op.
Econimizer

Advies van de energieadviseur

  • Vraag de installateur van de stoomketel om hulp.
  • Onderzoek de volledige installatie en combineer met andere maatregelen.

Stoomketels produceren warmte die je opnieuw kunt inzetten. Dit kan met behulp van een rookgascondensor. Dit is een directe warmtewisselaar in het rookgaskanaal die ervoor zorgt dat bij lagere temperatuur warmte uit de rookgassen teruggewonnen wordt. Dit is zinvol wanner de rookgassen in de schoorsteen na de eocnomiser een temperatuur van 130 °C of hoger hebben.

De warmtewisselaar kan naast de ketel staan of in het rookgaskanaal worden geplaatst. Het is belangrijk dat de brander hierbij opnieuw wordt afgesteld na installatie. Daarnaast zijn er ook voorwaarden aan het suppletiewater. De maatregel is zinvol als er is redelijk koud suppletiewater aanwezig is (10 – 20°C) en het suppletiewaterdebiet relatief hoog is (meer dan 80% van de massastroom stoom), of wanneer er warmtevraag aanwezig is zoals water voor centrale verwarming of schoonmaakwater.

Financiële aspecten

Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur. Voor de investering moet gedacht worden (bij een capaciteit van 5.000Kg per uur) aan circa €24.000. De terugverdientijd is circa 4 jaar.

De wet

Er is een stoomketel met economiser aanwezig en de rookgassen verlaten de schoorsteen (na de economiser) met een temperatuur van 130 °C of hoger.

Er is redelijk koud suppletiewater aanwezig (10 – 20°C).

Het suppletiewaterdebiet is relatief hoog (meer dan 80% van de massastroom stoom), of er is warmtevraag aanwezig zoals water voor centrale verwarming of schoonmaakwater.

Niet van toepassing.

Onderhoud de warmtewisselaar volgens de leveranciersvoorschriften.