Maatregel

Gebruik een alternatief voor elektrische verwarming aan de binnenzijde van de glazen deur van een verticaal vriesmeubel

Als je een vrieskast opent, komt er warme lucht in. Het vocht in de warme lucht verandert in kleine waterdruppeltjes, waardoor je de producten in de vrieskast niet goed kunt zien. Je kunt dit voorkomen met anti-condensfolie of een speciale coating. Op die manier hoef je geen elektrische verwarming te gebruiken.
Koel- en vriesmeubelen

Advies van de energieadviseur

  • Bedenk ook andere manieren die de productkoeling kunnen verbeteren. Soms is het beter om bepaalde onderdelen te vervangen.
  • Door het betere zicht in de koeling verkoop je meer producten.

Als je de deur van een vrieskast opent, komt er warme lucht in. Warme lucht bevat meer vocht dan koude lucht. Het vocht in de warme lucht condenseert aan de binnenkant van de vrieskast en zorgt ervoor dat je de producten niet goed kunt zien.  Je kunt dit oplossen door anti-condensfolie te gebruiken of een speciale coating aan de binnenkant van de glazen deur aan te brengen.

Op deze manier hoef je geen elektrische verwarming te gebruiken en bespaar je energie.

Financiële aspecten

Vraag een offerte aan bij je huisinstallateur. De kosten voor de anti-condensfolie kun je binnen een jaar terugverdienen.

De hoeveelheid energie die je bespaart, hangt onder andere af van de grootte van de koeling. Per koelkast kun je ongeveer EUR 150 per jaar besparen.

De wet

Er is een verticaal vriesmeubel aanwezig en er wordt gebruikgemaakt van elektrische (rand)verwarming op de glazen deur om condensvorming te voorkomen.

Niet van toepassing.

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: het vriesmeubel is meer dan 1.800 uur per jaar in gebruik.

Controleer of de ruitverwarming is uitgeschakeld nadat een folie of coating is aangebracht.