Maatregel

Gebruik een alternatief voor elektrische verwarming aan de binnenzijde van de glazen deur van een verticaal vriesmeubel

Als je een vrieskast opent, komt er warme lucht in. Het vocht in de warme lucht verandert door condensatie in kleine waterdruppels aan de binnenzijde van de deur waardoor je de producten in de vrieskast niet goed kunt zien. Je kunt dit voorkomen met anti-condensfolie of een speciale coating. Op die manier hoef je geen elektrische verwarming te gebruiken.
Koel- en vriesmeubelen
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Als je de deur van een vrieskast opent, komt er warme lucht in. Warme lucht bevat meer vocht dan koude lucht. Het vocht in de warme lucht condenseert aan de binnenzijde van de deur van de vrieskast. Dit zorgt ervoor dat je de producten niet goed kunt zien. Je kunt dit oplossen door anti-condensfolie te gebruiken of een speciale coating aan de binnenkant van de glazen deur aan te brengen. Op deze manier hoef je geen elektrische verwarming te gebruiken en bespaar je energie.

Vraag een offerte aan bij je huisinstallateur. De kosten voor de anti-condensfolie kun je binnen een jaar terugverdienen.

De hoeveelheid energie die je bespaart, hangt onder andere af van de grootte van de koeling. Per koelkast kun je ongeveer EUR 150 per jaar besparen.

Check aan de hand van de Technische- en Economische randvoorwaarden of je deze maatregel op een Zelfstandig moment (ofwel: ‘zo snel mogelijk’) of op een Natuurlijk moment (ofwel: ’te zijner tijd’, bij vervanging of groot onderhoud) moet worden genomen
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Bedenk ook andere manieren die de productkoeling kunnen verbeteren. Soms is het beter om bepaalde onderdelen te vervangen.
  • Door het betere zicht in de koeling verkoop je meer producten.
De wet

Er is een verticaal vriesmeubel aanwezig en er wordt gebruikgemaakt van elektrische (rand)verwarming op de glazen deur om condensvorming te voorkomen.

Niet van toepassing.

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: het vriesmeubel is meer dan 1.800 uur per jaar in gebruik.

Controleer of de ruitverwarming is uitgeschakeld nadat een folie of coating is aangebracht.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.