Maatregel

Gebruik de warmte van folieblazen nuttig voor de verwarming van een dichtbijgelegen ruimte

Warme lucht van de folieblaasinstallatie gaat vaak verloren aan de omgeving. Deze warme lucht kan worden hergebruikt om andere ruimtes te verwarmen. Zo kan er flink bespaart worden op de verwarmingskosten van die ruimtes.
Folieblazen

Advies van de energieadviseur

  • Controleer of het proces geen gebruik maakt van geur afgevende additieven.
  • Laat een installateur onderzoeken of het technisch mogelijk is om andere productieruimtes te verwarmen met restwarmte.
  • De afstand tussen de extrusiehal (folieblazen) tot productieruimte of magazijn moet minder dan 50 meter zijn.
  • Er moet bouwtechnisch een directe verbinding mogelijk zijn tussen productieruimte of magazijn en de extrusiehal (folieblazen).
  • De te verwarmen ruimte heeft minimaal 2400 uur per jaar warmte nodig, dit zijn ongeveer 3 maanden.

Folieblazen is een vorm van kunststof blazen. De verwarmde kunststof wordt door middel van perslucht in een mal in vorm geblazen.
Warme lucht van de folieblaas-installatie gaat vaak verloren aan de omgeving. Je kunt deze warme lucht hergebruiken om andere ruimtes te verwarmen. Zo bespaar je op de verwarmingskosten van die ruimtes.

Bij het koelingsproces van folie wordt warmte overgedragen aan de ruimte waar de extractie plaats vindt, vaak wordt deze ruimte afgezogen en verdwijnt de warme lucht naar buiten. Door het hergebruiken van deze restwarmte in andere ruimtes zoals de productiehal, kunt u kosten besparen op de verwarmingskosten in die ruimtes. door middel van een mechanische ventilator met flexibel kanaalwerk en een aantal meters vast leidingwerk.

Financiële aspecten

Vraag de installateur om hulp. De maatregel verdient zich normaalgesproken binnen 5 jaar terug.

De wet

Er is een folieblazer aanwezig die is voorzien van Internal Bubble Cooling, waarbij de warme lucht naar buiten wordt afgevoerd.

De lengte van het aan te leggen kanaalwerk is minder dan 50 m._x000D_
De naastgelegen ruimtes hebben ten minste gedurende 2.400 uur per jaar een warmtevraag._x000D_
Er zijn geen additieve geuren of gevaarlijke stoffen aanwezig in de afgezogen warme lucht.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.