Maatregel

Dek warme procesbaden af om het warmteverlies te beperken

Het procesbad verliest warmte buiten bedrijfsuren als deze ongebruikt open is. Je kunt dit voorkomen door het verwarmde procesbad af te dekken. Hierdoor daalt het elektriciteitsverbruik van het procesbad.
Procesbad
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Het procesbad is gevuld met ongeveer 80°C warme vloeistof. Het afdekken van het procesbad buiten bedrijfsuren voorkomt warmteverlies en verdamping. Ook warmt de omringende ruimte (van ongeveer 20°C) minder op. Dit betekent een dubbele energiebesparing; op zowel het warm houden van het procesbad als het koelen van de ruimte.

Vraag een offerte aan bij je (huis)installateur. De investering in deze maatregel verdien je meestal binnen 5 jaar terug.

Check aan de hand van de Technische- en Economische randvoorwaarden of je deze maatregel op een Zelfstandig moment (ofwel: ‘zo snel mogelijk’) of op een Natuurlijk moment (ofwel: ’te zijner tijd’, bij vervanging of groot onderhoud) moet worden genomen
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Voer deze maatregel uit als je het procesbad 18 uur per week kunt afdekken.
De wet

Het procesbad, gevuld met warm water (ongeveer 80°C) of waterige vloeistof voor reinigen, spoelen of fluxen, wordt niet afgedekt buiten bedrijfstijden.

Niet van toepassing.

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: het is mogelijk om het verwarmde procesbad meer dan 900 uur per jaar af te dekken.

Controleer minimaal jaarlijks of de afdekking nog van goede kwaliteit, zonder beschadigingen.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.