Maatregel

Breng een scheiding aan tussen de koude aanvoerlucht en de warme afvoerlucht in de datazaal

Bijna alle apparatuur in de serverruimte profiteert van koele lucht. Je kunt dit beter beheren door de serverruimte in twee delen te verdelen: koud en warm, met deuren en panelen ertussen. Hierdoor wordt de koeling efficiënter en bespaar je energie.
Serverrruimte

Advies van de energieadviseur

  • Gebruik blindplaten (stevige, meestal metalen panelen) in de serverruimte. Deze houden de luchtstroom efficiënt door te voorkomen dat ongewenste lucht wordt ingezogen.
  • Bij nieuwe ontwerpen van serverruimtes zijn blindplaten vaak al ingebouwd.
  • Overweeg het gebruik van een systeemvloer. Hierdoor kunnen datakabels boven de vloer lopen, terwijl de stroomkabels onder de rekken worden geplaatst. Dit maakt toegang en onderhoud gemakkelijker wanneer dat nodig is.

De computers in een serverruimte produceren warmte terwijl ze werken. Als ze te heet worden, kun je problemen krijgen. Om dit te voorkomen kun je een ‘cold corridor’ of ‘koudegang’ gebruiken.

Stel het voor als een speciale gang die aan het begin en aan het eind open is, maar aan de zijkanten en bovenkant dicht. Koude lucht blaast deze gang in om de computers af te koelen. De computers staan langs de zijkanten. Aan het einde van de gang komt warme lucht naar buiten. Dit is de warmte die de computers produceren terwijl ze werken. Maar je wil niet dat die warme lucht zich door de hele serverruimte verspreidt, want dan zou het te heet worden.

Op deze manier blijven de computers koel en kunnen ze goed blijven werken zonder oververhit te raken. De koudegang zorgt ervoor dat alles soepel blijft draaien in de serverruimte.

Financiële aspecten

Het opzetten van een cold corridor kan kosten met zich meebrengen, zoals de aanschaf van deuren, panelen en andere benodigde materialen. Blindplaten en een systeemvloer kunnen ook extra geld kosten.

De wet

Er vindt vermenging plaats van aan- en afvoerlucht in de serverruimte.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Controleer regelmatig de afdichting van de compartimenten en de plaatsing van de blindplaten.