Maatregel

Breng een scheiding aan tussen de koude aanvoerlucht en de warme afvoerlucht in de dataruimte

Bijna alle apparatuur in de serverruimte profiteert van koele lucht. Je kunt dit beter beheren door de serverruimte in twee delen te verdelen: koud en warm, met deuren en panelen ertussen. Hierdoor wordt de koeling efficiënter en bespaar je energie.
Serverrruimte
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

De computers in een serverruimte produceren warmte terwijl ze werken. Als ze te heet worden, kun je problemen krijgen. Om dit te voorkomen kun je een ‘cold corridor’ of ‘koudegang’ gebruiken.

Deze gang is aan het begin en aan het eind open, maar aan de zijkanten en bovenkant dicht. De koude lucht wordt door de vloer de (koude) gang in geblazen. De enige weg die de koude lucht heeft is door de apparatuur heen via de zijkanten.

Op deze manier blijven de computers koel en kunnen ze goed blijven werken zonder oververhit te raken. De koudegang zorgt ervoor dat alles soepel blijft draaien in de serverruimte.

Het opzetten van een cold corridor kan kosten met zich meebrengen, zoals de aanschaf van deuren, panelen en andere benodigde materialen. Blindplaten en een systeemvloer kunnen ook extra geld kosten.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Gebruik blindplaten (stevige, meestal metalen panelen) in de serverruimte. Deze houden de luchtstroom efficiënt door te voorkomen dat ongewenste lucht wordt ingezogen.
  • Bij nieuwe ontwerpen van serverruimtes zijn blindplaten vaak al ingebouwd.
  • Overweeg het gebruik van een systeemvloer. Hierdoor kunnen datakabels boven de vloer lopen, terwijl de stroomkabels onder de rekken worden geplaatst. Dit maakt toegang en onderhoud gemakkelijker wanneer dat nodig is.
De wet

Er vindt vermenging plaats van aan- en afvoerlucht in de serverruimte.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Controleer regelmatig de afdichting van de compartimenten en de plaatsing van de blindplaten.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.