Helpcenter: over DEB

Alles wat je wilt weten over DEB: Duurzaam Energie Besparen. Bekijk de instructie van het energiedossier of lees de veelgestelde vragen.

Instructies: stap-voor-stap

Instructie
Introductie: zo werkt het DEB energiedossier

Veelgestelde vragen over DEB

DEB is hét online platform dat mkb-ondernemers helpt met energiebesparing en (wettelijk verplichte) energiebesparende maatregelen in het bijzonder. Wetgeving betekent soms ook extra werk. Dat is vervelend, maar DEB helpt met het minimaliseren van regeldruk. Op DEB vind je de Erkende maatregelenlijst (EML) waarmee je aan de Energiebesparingsplicht kunt voldoen.

De Erkende maatregelenlijst (EML) bestaat uit drie categorieën: Gebouwen, Faciliteiten en Processen. Per categorie beoordeel je per locatie of de desbetreffende maatregelen relevant zijn. Deze maatregelen verdienen zich terug binnen vijf jaar.

Verder biedt DEB kennisartikelen, ervaringsverhalen van andere ondernemers, overzichten van subsidiemogelijkheden en een expertisenetwerk met energieadviseurs.

De letters DEB staan voor Duurzaam. Energie. Besparen. Dit past bij het karakter van het platform waarmee je zo efficiënt mogelijk duurzaam energie kunt besparen.

DEB is kosteloos. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties maken dit initiatief van MKB-Nederland mogelijk. De overheid vindt verduurzaming van bedrijven essentieel en ondersteunt dit initiatief. Daarom is DEB toegankelijk voor alle ondernemers.

Commerciële bedrijven kunnen geen partner worden van DEB. Ben je energieadviseur? Dan kun je onze cursus voor MKB-adviseur volgen. Na succesvol afronden, wordt je op de website gepubliceerd. Je vindt hier de bij DEB aangesloten MKB Energieadviseurs.

De maatregelen in DEB zijn gebaseerd op de door RVO Erkende maatregelenlijst (EML). Om die reden kunnen we nieuwe (alternatieve) maatregelen niet toevoegen.

In de wet zijn Erkende Maatregelenlijst Energiebesparing (EML) opgenomen die aangeven welke maatregelen je moet nemen. Je kunt in plaats van een bepaalde maatregel ook kiezen voor een alternatief dat minimaal evenveel energie bespaart.

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. In welke klasse een gebouw valt (dus welk label het krijgt), hangt af van het energiegebruik, opgewekt door fossiele brandstoffen zoals gas of olie. De indeling is gebaseerd op het gebruik in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr). Hoe minder energie een gebouw gebruikt, hoe beter het energielabel. A++++ is het hoogst haalbare, G is het laagst haalbare. De berekening van het gebruik is gebaseerd op Europese normen. Het energielabel wordt bepaald door een vakbekwaam energieadviseur. Bij verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen is een energielabel verplicht. Vanaf januari 2023 moet ieder kantoor in Nederland groter dan 100m2 minimaal energielabel C hebben.

De maatregelen zijn onderverdeeld in de categorieën: Gebouwen, Faciliteiten en Processen. DEB legt deze in begrijpelijke taal uit en zet verschillende uitvoeringsmogelijkheden naast elkaar. Dit initiatief van MKB-Nederland is uitgewerkt in samenspraak met een groot aantal branche-, beroeps- en ondernemersverenigingen. Zij zijn partners van het initiatief.

Meer informatie over DEB

Energiebeparingsplicht

Welke regels gelden er voor ondernemers om energie te besparen?

Rapportageplicht

Welke regels gelden er voor ondernemers om te rapporteren over energiebesparing?

DEB Energiedossier

Je energiezaken op een rij in het energiedossier.

Energiebesparing realiseren

Besprende maatregelen selecteren en uitvoeren.

Rapporteren aan RVO

Over het aanleveren van je rapportage bij RVO.

Vraag niet beantwoord?

Kun je het antwoord op je vragen niet vinden binnen het helpcenter? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!