Home | Handleidingen | Energielabel checken: zo werkt het
Kennisdossier
Energielabel checken
Ontvang ons gratis kennisdossier
Heeft jouw bedrijfspand al een energielabel? Wil je het energielabel checken? Of zoek je naar de geldende wet- en regelgeving op het terrein van energielabels?
DEB geeft je alle antwoorden in het gratis kennisdossier Energielabel C. Vraag het dossier direct aan.
Energielabel bedrijfspand checken
Weet jij welk energielabel jouw bedrijfspand heeft? Het energielabel checken kan eenvoudig via de databank van de Rijksoverheid. Hierin staan alle geregistreerde energielabels. Het enige dat je nodig hebt zijn de adresgegevens van je bedrijfslocatie.
Wat als er geen energielabel naar boven komt? Als er nog geen energielabel is geregistreerd komt er geen naar boven bij het zoeken in de database. Zorg dat je zo snel mogelijk een energielabel laat vaststellen zodat je weet hoe energiezuinig jouw gebouw is en kunt bekijken waar je nog energie kunt besparen.
In 5 stappen je kantoorgebouw naar energielabel C
Met ons 5-stappenplan werk je eenvoudig toe naar energielabel C of beter.
Begin met het vaststellen van het huidige energielabel. Dit bepaalt het startpunt. Het is mogelijk dat jij al voldoet aan energielabel C, maar ook dan kun je hoogstwaarschijnlijk (meer) energie besparen.
Panden met een geregistreerd energielabel zijn terug te vinden in de databank van de overheid. Bedrijfspanden die niet voorkomen in deze databank hebben nog geen geregistreerd energielabel. Is dit bij jou het geval? Laat dan eerst een energielabel opstellen door een erkend en onafhankelijk energieadviseur.
Elk pand is anders. Daarom is het van belang dat je een besparingsplan maakt dat specifiek is toegespitst op jouw bedrijfslocatie. Een onafhankelijk energieadviseur kan je hierbij helpen. Van tevoren bespreek je waar je naar toe wilt. Dit kan een energielabel zijn, maar ook een besparingsdoel.
Val je met je onderneming onder de energiebesparingsplicht? Geeft dit van tevoren aan. De adviseur neemt dan de 149 maatregelen van de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing mee in het advies.
Wil jij weten wat kan en wat moet? De Quickscan vertelt het je binnen een paar minuten.
Nu je een energiebesparingsplan hebt kun je gaan beginnen met het doorvoeren van de maatregelen. Sommige maatregelen kun je realiseren tegen lage kosten, andere investeringen zijn groter.
Het is mogelijk dat je als ondernemer een grote investering wilt doen. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van zonnepanelen. Om energiebesparing te motiveren heeft de overheid subsidies in het leven geroepen. Het kan zijn dat je daar met jouw onderneming recht op hebt. Onderzoek de mogelijkheden vooraf goed.
Mogelijk betaalt de overheid de investering van één of meerdere energiebesparende maatregelen terug. Een andere mogelijkheid is dat de subsidie een fiscale aftrekpost is. Hierdoor betaal je minder belasting. Maar ook zonder hulp van de overheid zijn er financieringsmogelijkheden. Denk aan crowdfunding, een banklening of groene lening.
Voor meer informatie, check de subsidie- en financieringswijzer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Elke geplande maatregel draagt bij aan het energiezuiniger maken van jouw kantoor. Hiermee werk je toe naar een CO2-arm kantoor. Hoe sneller je begint met de uitvoer, hoe sneller je energie (en dus kosten) bespaart.
Je kunt beginnen met de maatregelen die je het snelst naar een energielabel met de letter C of beter brengen. Het is verstandig om toe te werken naar de renovatiestandaard. Dit is een vrijwillige richtlijn voor de energieprestaties van utiliteitsgebouwen.
Houd bij de uitvoer rekening met de energiebesparingsplicht. Het kan zijn dat je moet voldoen aan de informatieplicht- of onderzoeksplicht energiebesparing, of de EED-auditplicht.
Als het goed is verbruikt je kantoor minder energie. Hiermee verandert het energielabel. Laat de energieadviseur daarom opnieuw een energielabel vaststellen en registreren. Vanaf hier kun je een nieuw besparingsplan opstellen om verder te verduurzamen.
Kwam er een energielabel naar boven tijdens het checken? Zo niet, dan moet je er een laten registreren. Een onafhankelijke energieadviseur is verantwoordelijk voor het opstellen en registreren van een energielabel. Let op, het hebben van een energielabel is verplicht wanneer je een bedrijfspand gaat huren, verhuren of verkopen.
Heb jij al een energieadviseur? Wij hebben een lijst samengesteld met gecertificeerde mkb-energieadviseurs. Deze adviseurs spreken ‘de taal van de ondernemer’ en geven minimaal 2 jaar advies aan mkb-ondernemers.
Energie besparing leidt tot een beter energielabel
Hoe begin je? Het geldende of zojuist opgestelde energielabel bepaalt het startpunt. Vanaf hier kun je energiebesparende maatregelen nemen en (meer) energie gaan besparen. Zo werk je toe naar een beter energielabel.
Een energieadviseur kijkt naar het huidige verbruik en de besparingsmogelijkheden. De adviseur stelt, wanneer gewenst, ook een plan van aanpak op. Zo weet je precies wat je te wachten staat en hoe je naar een beter energielabel toe werkt.
Ben jij nog op zoek naar een energieadviseur? Bekijk de lijst met mkb-energieadviseurs.
Energielabel C of beter verplicht bij kantoorpanden
Beschikt jouw kantoorpand al over energielabel C of beter? Vanaf januari 2023 moeten kantoorpanden in Nederland van 100 m² of meer minimaal beschikken over een energielabel C of beter. Wanneer een kantoor niet aan deze eisen voldoet mag het gebouw geen kantoorfunctie meer vervullen. De omgevingsdiensten handhaven hierop.
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. De energielabels lopen van G (slechts) to A+++++ (best). Je kunt online het huidige energielabel checken in de landelijke database. Zo weet je meteen of je voldoet aan de wettelijk voorgeschreven norm.
Check hier het geregistreerd energielabel.
Gratis kennisdossier Energielabel C
Wil jij meer weten over de energielabel C-verplichtingen? Wij hebben een kennisdossier samengesteld met alle informatie over dit onderwerp. Je kunt het dossier gratis downloaden.
Vraag nu het kennisdossier Energielabel C aan.
Meer gratis kennisdossiers
DEB heeft voor meer gratis kennisdossiers beschikbaar over een een aantal energiebesparingsonderwerpen. In de kennisdossiers gaan we dieper in op energiebesparingsmogelijkheden voor ondernemers.
Heb jij wel eens gedacht aan het opwekken van je eigen stroom?
Met het installeren van zonnepanelen maak je een enorme verduurzamingsslag. Je wekt namelijk je eigen energie op! De energie die je opwekt kun je meteen gebruiken. Hierdoor ben je minder afhankelijk van je energieleverancier en bespaar je energiekosten.
Het plaatsen van zonnepanelen is een grote en kostbare investering. De investering verdient zich echter wel snel terug. Het is belangrijk om jezelf goed in te lezen voor je overgaat tot het plaatsen van panelen. In dit kennisdossier lees je alles over zonnepanelen.
Meer weten? Vraag het gratis kennisdossier zonnepanelen aan.
Heb jij vragen over de financiering van energiebesparing?
Energiebesparing levert geld op. Hoe minder energie je verbruikt, hoe minder je in hoeft in te kopen. Aan het realiseren van energiebesparende maatregelen zitten echter wel kosten verbonden.
Het is logisch dat niet iedere ondernemer dit kan betalen. Gelukkig biedt financiering vaak een uitkomst. Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar. In dit gratis kennis dossier lees je er alles de financiering van energiebesparing.
Meer weten? Vraag het gratis kennisdossier financiering aan.
Is elektrisch rijden iets voor jou?
Elektrische mobiliteit is vandaag de dag niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Steeds meer mensen rijden zakelijk of privé in een elektrisch voertuig.
Wek jij je eigen stroom op? Dan kun je met deze energie je elektrische auto laten rijden. En dat alles zonder uitstoot van broeikasgassen!
Meer weten? Vraag het gratis kennisdossier elektrisch vervoer aan.
Alles wat je wilt weten
Wil je meer weten over energielabels? Bekijk de artikelen op onze website.
Op de hoogte
blijven?
Wil je op de hoogte blijven van de laatste kansen en ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing? Blijf op de hoogte van:
- Tips, kansen en ontwikkelingen energiebesparing
- De Erkende Maatregelen Energiebesparing (EML)
- Inspirerende ondernemersverhalen
- Interessante subsidieregelingen
- Evenementen en webinars