In het kort
- Wek je eigen elektriciteit op rechtstreeks van de zon
- PVT-panelen leveren zowel elektriciteit als warmte
- Terugverdientijd momenteel vijf tot zeven jaar
- Daarna 15-20 jaar ‘gratis’ elektriciteit
- Oost-west-opstelling zorgt voor gespreide opwek
- Pieken aftoppen bespaart kosten bij installatie
- Vaak financieel interessant ondanks beperkte teruglevering
- RVO biedt uitgebreide informatie over zonne-energie op gebouwen
Direct naar
Wat is het?
PV-panelen zijn de zonnepanelen die je op daken en in zonneweides aantreft. Deze panelen hebben als enige functie om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Daarnaast heb je ook PVT-panelen. De ‘T’ staat voor thermisch. Dit wil zeggen dat PVT-panelen twee functies hebben; naast het opwekken van elektriciteit creëert het thermische onderdeel in deze panelen ook warmte.
Afhankelijk van de instraling van de zon wek je met PV-panelen rechtstreeks je eigen elektriciteit op. Dit kan een interessante oplossing zijn om over meer vermogen te beschikken, zeker wanneer je elektriciteit niet van het net kan halen vanwege netcongestie.
Wist u dat?
Grootverbruikers krijgen vanwege netcongestie vaak geen gecontracteerd vermogen om eigen opwek terug te leveren. Toch zijn zonnepanelen vaak nog steeds financieel erg interessant. Heb je vragen over zonnepanelen op bedrijfsgebouwen? Neem eens een kijkje op de webpagina van de RVO genaamd “Zonne-energie op gebouwen”. Deze pagina bundelt veel nuttige bronnen over zonnepanelen en aanverwante zaken.
Wat levert het (mij) op?
Momenteel heeft een investering in PV-panelen vaak een terugverdientijd van vijf tot zeven jaar. Daarna leveren de panelen jou nog zo’n vijftien tot twintig jaar ‘gratis’ elektriciteit op. Elektriciteit die je wellicht met jouw huidige contract niet van het net kan halen.
Panelen kunnen, misschien zelfs samen met een batterij, daarom een interessante oplossing zijn om over meer vermogen te beschikken. Door je eigen elektriciteit op te wekken verminder je ook de belasting op het elektriciteitsnet.
De beste opstelling
Tegenwoordig worden PV-panelen steeds vaker geïnstalleerd met een wisselende oost-west-opstelling. Dit zorgt voor een meer gespreide opwek van elektriciteit, waardoor je een groter deel van de dag je eigen duurzaam opgewekte elektriciteit kunt benutten. Door het verspreiden van die grote piek neemt de totaal opgewekte hoeveelheid elektriciteit met 5-10% af. Maar, in oost-west-opstelling kunnen panelen rechtstreeks tegen elkaar worden geplaatst, zonder dat er schaduw ontstaat. Dit wekt in de praktijk vaak zelfs meer elektriciteit op dan de klassieke zuid-opstelling!
Hoe start ik hiermee?
Zoek een betrouwbare installateur
Om met PV-panelen aan de slag te gaan kun je contact opnemen met jouw eigen huisinstallateur of een leverancier. Deze is vaak bekend met installateurs die PV-panelen installeren. Mogelijk is er in jouw gemeente of regio een energieloket dat onafhankelijk advies geeft.
Doe navraag bij anderen
Heb je al eens navraag gedaan bij een parkmanager of collega-ondernemers die panelen hebben? Zij kunnen je waardevolle ervaringen en tips geven over leveranciers en praktische aspecten van de installatie.
Pieken aftoppen
Het elektriciteitsnet moet per opwekker rekening houden met een 100% capaciteit voor distributie. Die pieken worden in de praktijk bijna nooit bereikt. Het aftoppen van pieken door kleinere omvormers te plaatsen zorgt voor een flinke kostenbesparing, die zowel voor klein- als grootverbruikers interessant is.
Raadpleeg de RVO
Voor uitgebreide informatie over zonnepanelen op bedrijfsgebouwen kun je een kijkje nemen op de webpagina van de RVO genaamd “Zonne-energie op gebouwen”. Deze pagina bundelt veel nuttige bronnen over zonnepanelen en aanverwante zaken.