Maatregel

Hybride aggregaat

In het kort

  • Noodoplossing als andere energiebronnen onvoldoende zijn
  • Biedt stabiliteit en capaciteit die hernieuwbare bronnen niet altijd kunnen
  • Beschikbaar op waterstof, biogas, biodiesel en brandstofcellen
  • Hybride versies met zonnepanelen mogelijk
  • Voorkomt black-outs en zorgt voor energiezekerheid
  • Keuze tussen eigen opwek, netlevering en aggregaat
  • Efficiënter bij samenwerking met andere bedrijven
  • Ook beschikbaar als huuroplossing voor tijdelijke projecten

Wat is het?

Hernieuwbare energiebronnen zijn niet altijd (optimaal) toereikend. Een (hybride) aggregaat kan op dit moment een laatste noodverband zijn. Aggregaten bieden de stabiliteit en capaciteit die hernieuwbare bronnen niet altijd kunnen of mogen bieden.

Veel aggregaten werken helaas op fossiele brandstoffen, maar zijn ook steeds vaker beschikbaar in combinatie met duurzamere brandstoffen als: waterstof, (groen of bio-) gasgeneratoren, (bio)dieselaggregaten, brandstofcellen en hybride aggregaten met panelen.

Een aggregaat zorgt voor hybridisering van jouw energievoorziening en biedt de gelegenheid om te kiezen voor de gewenste energiedrager. Je kunt op basis van prijs, beschikbaarheid en vraag kiezen voor eigen opwek, netlevering en/of een aggregaat.

💡

Wist u dat?

Voor tijdelijke projecten op locatie kun je ook aggregaten op zonnepanelen huren. Niet alleen duurzaam, maar ook nog eens uiterst stil!

Wat levert het (mij) op?

Een aggregaat neem je om in energiezekerheid en stabiliteit te voorzien, en in het ergste geval om black-outs te voorkomen. Het is een noodoplossing als andere maatregelen niet toereikend zijn.

Het aggregaat mag buiten bedrijf zijn als het niet nodig is. Het is een kostbaar infuus elektriciteit op momenten dat andere bronnen onvoldoende elektriciteit leveren. Door deze flexibiliteit kun je je bedrijfsvoering continueren, ook wanneer het elektriciteitsnet overbelast is of uitvalt.

Samenwerking met anderen
Het is interessant om te kijken of collegaondernemers op jouw bedrijventerrein een aggregaat zouden willen. Een groot aggregaat voor meerdere bedrijven werkt namelijk efficiënter dan meerdere kleine aggregaten. Hierbij betaalt elk bedrijf voor wat het gebruikt aan elektriciteit.

Hoe start ik hiermee?

Neem contact op met je huisinstallateur of een andere vertrouwde technische partij om de mogelijkheden van en aggregaat te bespreken. Doe navraag bij omringende bedrijven. Zowel voor het idee van een deel-aggregaat, als het delen van ervaringen over bestaande aggregaten en installateurs.

Meer grip op je energie­voorziening?

Vind de maatregelen die passen bij je bedrijf.

Deel deze maatregel
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer maatregelen

DEB en het Gelders Energieakkoord houden je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Flex-e subsidie voor grootverbruikers
Maatregel
Alternatieve energiedragers
Bekijk maatregel
Maatregel
Collectief warmtenet
Bekijk maatregel
Energietransitie
Maatregel
Energie Hub
Bekijk maatregel