Maatregel

Gezamenlijke laadinfrastructuur

In het kort

  • Slim gebruik van elkaars laadpalen en -vermogen
  • Optimaal benut aansluitingen en contractvermogens
  • Lagere investeringskosten door gezamenlijke investering
  • Geschikt voor personenvervoer en elektrische logistiek
  • Onderling schuiven met laadcapaciteit en -snelheid
  • Lagere netbelasting door slim laden
  • Subsidieregeling voor private laadinfrastructuur in ontwikkeling
  • Ondersteuning van NAL laadconsulenten beschikbaar

Wat is het?

Gezamenlijke laadinfrastructuur betekent dat je samen met andere ondernemers slim gebruik maakt van elkaars laadpalen en -vermogen. Op deze manier zorg je ervoor dat aansluitingen en contractvermogens optimaal benut worden.

Naast laadmogelijkheden voor personenvervoer is er een groeiende vraag naar elektrisch vervoer voor de logistiek. Zo kan je door wetgeving of door leveranciers gevraagd worden om elektrische busjes of vrachtwagens aan te schaffen. Deze kunnen niet altijd binnen jouw aansluiting geladen worden.

Binnen een samenwerking kan je met minder transportcapaciteit toe door de momenten van het laden op elkaar afstemmen. Dit zorgt voor een efficiëntere benutting van de beschikbare netcapaciteit.

💡

Wist u dat?

Om te zorgen dat de realisatie van laadinfrastructuur niet achter gaat lopen werkt Den Haag dit jaar aan een subsidieregeling voor de realisatie van private laadinfrastructuur bij bedrijven. De Nationale Agenda Laad-infrastructuur is een landelijk initiatief met laadconsulenten die ondernemers ondersteunen bij de inventarisatie van behoeften en realisatie van gezamenlijke (collectieve) laadinfrastructuur.

Wat levert het (mij) op?

Door gezamenlijk te investeren in laadinfrastructuur op het bedrijventerrein heb je individueel lagere investeringskosten. Ook wordt de infrastructuur dan optimaal gebruikt. Wanneer meerdere voertuigen op één aansluiting laden wordt slim laden en energiedelen efficiënter.

Dit zorgt voor lagere netbelasting. Je kunt dan onderling schuiven met laadcapaciteit en -snelheid als de ene partij even minder elektriciteit nodig heeft en de andere partij juist meer kan gebruiken.

Flexibiliteit in gebruik
Door de gezamenlijke infrastructuur kunnen voertuigen laden wanneer het voor het net het meest gunstig is, zonder dat individuele bedrijven hun operatie hoeven aan te passen. Dit optimaliseert zowel kosten als netbelasting.

Toekomstbestendig
Met de groeiende elektrificatie van transport ben je voorbereid op toekomstige ontwikkelingen. Of het nu gaat om elektrische bedrijfswagens, vrachtwagens of personenauto’s van werknemers.

Hoe start ik hiermee?

1. Inventariseer interesse en behoeften
Inventariseer welke bedrijven toekomstige laadbehoefte hebben, en welke dit proces willen trekken. Stel vanuit de geïnteresseerden een projectleider aan, of vraag ondersteuning van de laadconsulenten van NAL Regio Oost.

2. Voer een behoefteanalyse uit
Voer een inventarisatie uit van huidige en toekomstige laadbehoefte, interesse onder bedrijven en beschikbare ruimte op het bedrijventerrein.

3. Zoek een bouwer en exploitant
Zoek een bouwer en/of exploiterende partij. Het is verstandig om meerdere partijen te vragen een offerte aan te leveren, en een duidelijke doorkijk te schetsen naar de toekomst.

4. Organiseer de financiering
Maak de financiering rond. Maak hierbij afspraken met elkaar over wie wanneer mag laden, en hoe de verrekening hiervan tot stand komt. Dit kan bijvoorbeeld via Meerdere-Leveranciers-Op-Een-Aansluiting (zie p. 21).

5. Realiseer de infrastructuur
Realiseer de laadinfrastructuur volgens de gemaakte plannen en afspraken.

Meer grip op je energie­voorziening?

Vind de maatregelen die passen bij je bedrijf.

Deel deze maatregel
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer maatregelen

DEB en het Gelders Energieakkoord houden je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Flex-e subsidie voor grootverbruikers
Maatregel
Alternatieve energiedragers
Bekijk maatregel
Maatregel
Collectief warmtenet
Bekijk maatregel
Energietransitie
Maatregel
Energie Hub
Bekijk maatregel