In het kort
- Meet, monitort en analyseert je elektriciteitsgebruik automatisch
- Identificeert inefficiënties en besparingsmogelijkheden
- Stuurt energieverbruik en optimaliseert opwekking en opslag
- Terugverdientijd vaak slechts 1 jaar volgens RVO
- Verlaagt belasting op het elektriciteitsnet
- Houdt je onder je gecontracteerd transportvermogen
- Onafhankelijke adviseurs van FedEC beschikbaar
- RVO heeft leveranciersmatrix met vertrouwde partijen
Direct naar
Wat is het?
Een energiemanagementsysteem (EMS) is een systeem dat het elektriciteitsgebruik in gebouwen, apparaten en processen meet, monitort, analyseert en vaak zelfs bijstuurt. Hiervoor gebruikt een EMS zowel hardware als software.
Vaak zie je de hardware terug in de vorm van sensoren en meters. Deze meten het elektriciteitsgebruik van datgene waarmee ze verbonden zijn. Vervolgens analyseert de software deze meetgegevens en voorziet daarmee in verschillende inzichten, zoals het verbruikspatroon per apparaat en hoe het verbruik kan worden verminderd.
Diverse EMS-systemen zijn in staat om hier ook sturing in te verzorgen, waarbij bijvoorbeeld zelf opgewekte elektriciteit direct gebruikt wordt.
Wist u dat?
Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is de terugverdientijd van een EMS in de praktijk regelmatig maar ongeveer 1 jaar!
Wat levert het (mij) op?
De inzichten die een EMS oplevert helpen bij het verminderen van elektriciteitsverbruik. Hierdoor neemt de belasting op het elektriciteitsnet af en blijf je beneden je gecontracteerd transportvermogen.
Een EMS kan worden gebruikt om bijvoorbeeld:
- Inefficiënties in het energieverbruik te identificeren
- Energieverbruik te sturen
- Elektriciteitsopwekking en -opslag te optimaliseren
Door deze optimalisaties kun je meer doen met de capaciteit die je nu al hebt en voorkom je kostbare overschrijdingen van je gecontracteerd vermogen.
Hoe start ik hiermee?
De RVO heeft een stappenplan gepubliceerd, inclusief handig overzicht van bestaande leveranciers en functionaliteiten van hun systemen!
1. Stel het doel vast
Wat wil je bereiken met het systeem? Besparing, optimalisatie, sturing, of nog iets anders?
2. Koppel het doel aan de functionaliteiten
Koppel het doel aan de functionaliteiten van het EMS.
3. Organiseer de interne organisatie
Organiseer de interne organisatie voor het EMS. Bijvoorbeeld; wie is er verantwoordelijk voor wat? Wie heeft toegang tot welke informatie en hoe?
4. Vind een EMS-leverancier
Met het doel, de functionaliteiten en de interne organisatie van het EMS helder op papier, focust de vierde stap zich op het vinden van een EMS-leverancier. De RVO heeft op hun website een leveranciersmatrix gemaakt met een overzicht van vertrouwde partijen. Voor een juiste match is het waardevol om aandachtig in gesprek te gaan met twee à drie leveranciers.
5. Zoek onafhankelijke hulp
Ook is er onafhankelijke hulp beschikbaar om te onderzoeken wat voor EMS geschikt is voor jouw organisatie. Adviseurs van brancheorganisatie FedEC geven onafhankelijke en deskundige ondersteuning bij de oriëntatie op energiemanagement.