In het kort
- Samenwerking met buren voor lokale elektriciteitsuitwisseling
- Lokale opwek, opslag en verbruik op elkaar afgestemd
- Optimaal gebruik en ontlasting van elektriciteitsnet
- Balans in elektriciteitsgebruik en -opwek op grote schaal
- Energiezekerheid en stabiele lokale energievoorziening
- Duurzame, economische groei ondanks netcongestie
- Concept staat nog in de kinderschoenen
- Pilots lopen met praktisch stappenplan
Direct naar
Wat is het?
Bij een Energie Hub ga je met de buren op je bedrijventerrein samenwerken om lokaal en onderling elektriciteit uit te wisselen tussen verbruikers en opwekkers. Lokale opwek, opslag en verbruik worden afgestemd om zoveel mogelijk gebruik te maken van elkaars capaciteiten. Hierdoor wordt het elektriciteitsnet optimaal gebruikt èn ontlast!
Wist u dat?
Er wordt geëxperimenteerd met energie hubs op bedrijventerreinen. In enkele pilots werken bedrijven, netbeheerders en overheden samen in het realiseren van energie hubs. Daar wordt veel geleerd en gaat gepaard met de ontwikkeling van wet- en regelgeving, financieringsmodellen en aanpakken die de verdere uitrol mogelijk moet maken. Op het moment zijn er nog maar een paar daadwerkelijke energie hubs gerealiseerd.
Wat levert het (mij) op?
Energie Hubs stellen bedrijven(terreinen) in staat om op grotere schaal een balans te vinden in elektriciteitsgebruik en -opwek dan met veel andere maatregelen mogelijk is. Je creëert een slim, lokaal energienetwerk dat energiezekerheid bevordert en zorgt dat elektriciteit altijd op de juiste plek is. Hierdoor is duurzame, economische groei mogelijk; zelfs als er sprake is van netcongestie in de regio. Toch staat het concept van de energie hub echt nog in de kinderschoenen. Daarom is het nu nog meer toekomstmuziek dan een concrete maatregel.
Hoe ga ik hiermee aan de slag?
In verschillende pilots wordt gewerkt met een praktisch stappenplan voor het realiseren van een Energie Hub. De lijst hieronder geeft een beknopt beeld van dit stappenplan.
1. Initiëren
- Probleemdefinitie;
- Consortiumvorming;
- Ambitiebepaling.
2. Verkennen
- Energieverkenning;
- Modellering;
- Technische toets;
- Financiële toets;
- Juridische check;
- Go / no-go besluit.
3. Ontwerpen
- Samenwerkingsvorming;
- Ontwerpaanpak;
- Financieringsbesluit;
- Go / no-go besluit.
4. Realiseren
- Contractering;
- Technische realisatie;
- Beheer, onderhoud en exploitatie;
- Herinzet en recycling.