Maatregel

Directe lijn

In het kort

  • Verbindt lokale opwekker en verbruiker rechtstreeks
  • Geen verbinding met het publieke elektriciteitsnet
  • Bedrijven kunnen onderling elektriciteit uitwisselen
  • Pragmatische oplossing voor netcongestie en verduurzaming
  • Geschikt als je zelf geen ruimte hebt voor zonnepanelen
  • Ook mogelijk bij restricties vanwege brandgevaar
  • Praktijkvoorbeeld: steenfabriek met 17.000 zonnepanelen
  • Melding bij ACM verplicht, zelf te beheren

Wat is het?

Een directe lijn verbindt een lokale opwekker en verbruiker van elektriciteit rechtstreeks met elkaar. Op die manier kunnen bedrijven onderling lokaal opgewekte elektriciteit uitwisselen. Een bedrijf neemt bijvoorbeeld via een directe lijn elektriciteit af van een zonnepark of windmolen. Deze directe lijn heeft geen enkele verbinding met het publieke elektriciteitsnet.

💡

Wist u dat?

In Azewijn staat een steenfabriek die via een directe lijn wordt voorzien van de elektriciteit van 17.000 zonnepanelen!

Wat levert het (mij) op?

Een directe lijn stelt bedrijven in staat om – zonder het publieke net te belasten – onderling elektriciteit uit te wisselen. Er zijn allerlei scenario’s denkbaar waarin dit een heel pragmatische, lokale oplossing kan bieden voor zowel netcongestie als het verduurzamen van je elektriciteitsverbruik. Zo zijn er bedrijven die zelf te weinig ruimte hebben om zonnepanelen te plaatsen, maar een buur heeft deze ruimte wel en is bereid om deze beschikbaar te stellen.

Ook zijn er situaties mogelijk waarin een bedrijf überhaupt geen zonnepanelen mag plaatsen. Zo is het mogelijk dat een bedrijf dat veel met hout werkt van de wet of verzekeraar geen zonnepanelen mag installeren op het dak vanwege brandgevaar. Ondanks allerlei ambities, kunnen zonnepanelen dan niet gerealiseerd worden. Tenzij je via een directe lijn samen kunt werken met een buur die de ruimte heeft en voldoet aan de veiligheidsvoorschriften.

Hoe start ik hiermee?

Je begint met het zoeken van een vrij beschikbaar dak. Of je hebt een dak beschikbaar en zoekt een afnemer. Als je elektriciteit levert via een directe lijn moet je dit melden bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Hierbij is het belangrijk om zeker te weten dat je een directe lijn hebt, en geen privaat netwerk (zie het hoofdstuk over GDS). Een directe lijn mag je namelijk zelf beheren, een privaat netwerk mag je alleen beheren met een speciale ontheffing. Neem hiervoor contact op met een juridische partij.

Een directe lijn valt qua aanleg en onderhoud buiten de verantwoordelijkheid van de netbeheerder. Daarom kan een eerste stap zijn om eens met een vertrouwde technische partij de mogelijkheden te verkennen.

Meer grip op je energie­voorziening?

Vind de maatregelen die passen bij je bedrijf.

Deel deze maatregel
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer maatregelen

DEB en het Gelders Energieakkoord houden je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Flex-e subsidie voor grootverbruikers
Maatregel
Alternatieve energiedragers
Bekijk maatregel
Maatregel
Collectief warmtenet
Bekijk maatregel
Energietransitie
Maatregel
Energie Hub
Bekijk maatregel