In het kort
- Verbindt lokale warmtebron met warmtegebruiker
- Geschikt voor lage, midden en hoge temperaturen
- Ook ‘koude-netten’ in opkomst, te combineren
- 60% minder broeikasgassen dan aardgasgestookte ketels
- Stabiele, duurzame warmtevoorziening
- Kleiner beslag op gecontracteerd transportvermogen
- Warmtenet Investeringssubsidie (WIS) beschikbaar
- RVO heeft toetsingskader voor businesscase
Wat is het?
Bij een warmtenet worden een lokale warmtebron (bijv. restwarmte van een afvalverbrander, industrieel proces of geothermie) en een gebruiker van warmte via het transport van warm water met elkaar verbonden. Op die manier hoeft de gebruiker van warmte deze warmte niet op te wekken, maar kan warmte die er toch al is gebruikt worden. Afhankelijk van de aanwezige bronnen en gewenste toepassing kan een warmtenet worden ontworpen voor lage (30-55°C), midden (55-75°C) of hoge (80°C-120°C) temperaturen.
Bij een warmtenet komt meer kijken dan alleen een aantal leidingen. Zo zijn er ook regel- en opslagsystemen nodig en voorzieningen voor bijstook.
Warmtenetten kunnen op allerlei schalen worden toegepast; van regionaal- en stadsniveau, tot de schaal van een bedrijventerrein of individueel gebouw.
Aanvullend hierop zijn ook ‘koude-netten’ in opkomst. Deze bieden koeling en kunnen perfect gecombineerd worden met de aanleg van een warmtenet. Je hoeft dan maar één keer te graven en alle voorbereidingen te treffen.
Wist u dat?
Warmtenet Investeringssubsidie (WIS); subsidie aanvragen voor het deel dat je niet terugverdient met warmtenet (onrendabele top). Zo is het altijd de investering waard.
Wat levert het (mij) op?
Een warmtenet levert een stabiele, duurzame warmtevoorziening op. Een warmtenet met restwarmte verbruikt een kleiner deel van je gecontracteerd transportvermogen dan anders het geval is. Je kan deze winst in efficiëntie inzetten voor andere toepassingen. Daarnaast veroorzaken warmtenetten in Nederland ongeveer 60% minder broeikasgassen, t.o.v. aardgasgestookte ketels. Met een warmtenet lever je dan ook een mooie bijdrage aan een toekomstbestendiger bedrijventerrein.
Hoe start ik hiermee?
Warmtenetten zijn (net als koude-netten) complexe projecten. De slagingskans van een warmtenetproject heeft baat bij een goede financiële, juridische en fiscale basis. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een hulpmiddel gemaakt om te helpen met de verschillende fasen van idee naar realisatie. Dit document heet ‘Toetsingskader financiële businesscase Warmte-uitwisselingsprojecten’ en is te vinden op de website van de RVO.
Neem contact op met een huisinstallateur of vertrouwde technische partij om de mogelijkheden van een warmtenet te bespreken wanneer je bekend bent met een lokale warmtebron, of zelf beschikt over een bron van restwarmte.