Maatregel

Bewustzijn van gedrag

In het kort

  • Spreid je energieverbruik over de dag
  • Start zware apparaten gefaseerd op
  • Informeer je werknemers over slim energiegebruik
  • Gebruik slimme schakelaars en domotica om apparaten automatisch te beheren
  • Monitor je verbruikspatroon en herken piekmomenten
  • Bespaar tot 30% op piekvermogen
  • Verminder netbelasting en mogelijk ook je energiekosten

Wat is het?

Bewust omgaan met energieverbruik speelt een ontzettend belangrijke rol in het tegengaan van netcongestie. Dit wordt ook wel bewustzijn van gedrag genoemd. Met aanpassingen in gedrag kunnen pieken worden weggenomen, bijvoorbeeld door intensief verbruik beter te verspreiden over de dag.

Een praktisch voorbeeld: over het algemeen worden alle machines aangezet op hetzelfde moment aan het begin van de werkdag. Is dat altijd nodig? Kan die piek verminderd worden door bijvoorbeeld een zware machine een uur eerder aan te zetten? Of machines die later nodig zijn ook pas later aan te zetten?

Het gedrag van mensen speelt hierin een belangrijke rol. Door net iets andere keuzes te maken kan op een relatief eenvoudige manier het energieverbruik beter worden verdeeld, waardoor piekmomenten afnemen.

💡

Wist u dat?

Er zijn bedrijven die soms wel tot 30% hebben bespaard op hun piekvermogen door machines na elkaar op te starten in plaats van allemaal tegelijk. Het inschakelen van motoren leidt namelijk tot een inschakelstroom die tot zes keer de nominale stroom kan zijn!

Wat levert het (mij) op?

Op het eerste oog lijkt gedragsverandering wellicht een klein radertje in een grote machine. Maar alle kleine beetjes helpen. Sterker nog: ze maken het verschil. Met aanpassingen in gedrag kunnen pieken worden weggenomen met spreiding van het verbruik. Dit vermindert niet alleen de belasting op het elektriciteitsnet tijdens piekuren, maar kan ook kosten besparen.

Hoe start ik hiermee?

Laagdrempelig sturen op gedrag
Gedrag is mensenwerk. Een belangrijke stap om bewustzijn over het energieverbruik te creëren is daarom het inspireren en informeren van werknemers. Dit kan in veel gevallen laagdrempelig, bijvoorbeeld door instructies mee te geven aan de werknemers die in de ochtend de apparaten of productieprocessen opstarten.

Slimmer schakelen van installaties
Door het strategisch samenvoegen van elektrotechnische installaties en innovatieve domotica-oplossingen kan energiebesparing gerealiseerd worden. Schakelmethoden bieden niet alleen efficiëntie in energieverbruik, maar verhogen ook het comfort bij het bedienen van elektrische apparaten.

Implementatie van slim schakelen vindt plaats via diverse apparatuur, waaronder tussenstekkers en opbouwschakelaars. Maar de meest verfijnde benadering omvat het gebruik van een intelligente controller en geïntegreerde systemen, zoals een inbouwmodule die aansluit op bestaande schakelaars.

Meer grip op je energie­voorziening?

Vind de maatregelen die passen bij je bedrijf.

Deel deze maatregel
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer maatregelen

DEB en het Gelders Energieakkoord houden je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Flex-e subsidie voor grootverbruikers
Maatregel
Alternatieve energiedragers
Bekijk maatregel
Maatregel
Collectief warmtenet
Bekijk maatregel
Energietransitie
Maatregel
Energie Hub
Bekijk maatregel