Home | Energielabel van je bedrijfspand – alles over label C op kantoor
Energielabel C voor kantoren
Een energielabel voor een bedrijfspand zegt iets over de energiezuinigheid van het gebouw. Dit wordt uitgedrukt in een letter; van A (zeer energiezuinig) t/m G (niet energiezuinig). Een energielabel is verplicht bij de oplevering, verhuur of verkoop van een bedrijfspand. Voor het energielabel op kantoorgebouwen geldt dat ieder kantoor vanaf 100 m² sinds 1 januari 2023 een Energielabel C of hoger moet hebben.
Verplichtingen energielabel kantoorpand
Dient jouw kantoor te voldoen aan de wet- en regelgeving omtrent Energielabel C? Niet elk bedrijfspand is hetzelfde. Bekijk daarom waar jij in jouw situatie precies aan moet voldoen.
Check het energielabel van je bedrijfspand
De energielabels in Nederland lopen van A (zeer energiezuinig) t/m G (niet energiezuinig). In het Energieakkoord is afgesproken dat alle gebouwen in Nederland in 2050 CO2-neutraal moeten zijn. Om dit haalbaar te maken dient vanaf 1 januari 2023 ieder kantoor met 100 m² minimaal Energielabel C te hebben. Het streven is om gemiddeld Energielabel A te realiseren voor 2030. Wil je weten welk energielabel jouw pand heeft?
In 5 stappen naar Energielabel C
Met jouw kantoor naar Energielabel C of beter? Wij hebben een 5-stappenplan ontwikkeld waarmee je efficiënt naar Energielabel C of beter kunt gaan.
Start met het opzoeken van het huidige energielabel van je bedrijspand. Je kunt de geregistreerde energielabels vinden in de databank van de Rijksoverheid. Het kan zijn dat er nog geen energielabel is vastgesteld op het adres van een bedrijfslocatie.
Wanneer dit het geval is, stel je een onafhankelijke energieadviseur aan die een energielabel komt opmaken. De adviseur registreert het label en deze wordt opgenomen in de databank.
Wanneer het gaat om energie besparen op je bedrijfspand is het van belang dat je advies op maat krijgt. Elk bedrijfspand en elke onderneming is anders. Er bestaat geen vaste route. Een erkende energieadviseur controleert eerst het huidige energieverbruik van het kantoorpand. Dit is nodig voor de toekenning van een energielabel en het bepalen van het startpunt bij het nemen van energiebesparende maatregelen. De adviseur controleert het gebouw op een aantal kenmerken, signaleert verbetermogelijkheden en maakt een kostenberekening. Geef aan dat je streeft naar energielabel C of beter.
Het maatwerkadvies staat ook wel bekend als energieprestatieadvies (EPA). Dit advies bevat niet automatisch een energielabel. Een energielabel kun je tegen weinig extra kosten apart laten registreren.
De energieadviseur neemt op verzoek de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) mee in het advies. Deze door de overheid opgestelde lijst met 149 energiebesparende maatregelen zijn mogelijk verplicht voor jouw bedrijfslocatie.
Doe onze Quickscan en weet binnen een paar minuten wat kan en moet op het gebied van energiebesparing.
Energiebesparende maatregelen hoeven niet veel te kosten. Wanneer dit wel het geval is, stelt de overheid in sommige gevallen subsidie beschikbaar.
Er zijn meerdere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld geld terugkrijgen na aankoop van energiebesparende apparatuur. De subsidie kan ook fungeren als fiscale aftrekpost. Hierdoor betaal je minder belasting. Wanneer je geen recht hebt op subsidies zijn er ook andere financieringsmogelijkheden zoals een banklening, groene lening of crowdfunding.
Voor meer informatie over subsidies ga je naar de subsidie- en financieringswijzer van RVO.
Voer de energiebesparende maatregelen uit om zo snel mogelijk Energielabel C of beter te behalen. Hoe eerder je maatregelen uitvoert, hoe eerder je begint met energie besparen. Houd hierbij rekening met de energiebesparingsplicht en de informatieplicht energiebesparing. Op deze manier werk je toe naar een CO2-arm kantoor.
Het is verstandig om niet bij label C te stoppen. Hoe zuiniger je kantoorpand, hoe meer je bespaart op energiekosten. Ook zorg je ervoor dat je toewerkt naar de eindnorm van 2050.
Na het uitvoeren van de maatregelen laat je de energieadviseur het nieuwe energielabel vaststellen en registeren. Het opnieuw vastgestelde energielabel is 10 jaar geldig.
Hulp nodig? Zoek en vind jouw MKB Energieadviseur
Ben je op zoek naar een MKB Energieadviseur die je kan helpen met het toekennen van energielabels? Zoek en vind eenvoudig op specialisatie en expertise van gekwalificeerde MKB energieadviseurs in heel Nederland.
Quickscan – weet wat kan en wat moet
Weet jij al wat kan en wat moet op het gebied van energiebesparing? Doe onze Quickscan en je weet binnen 3 minuten wat kàn en wat móet!
Vanaf een bepaald energieverbruik moet je voldoen aan de energiebesparingsplicht. Ook kan het zijn dat je moet voldoen aan de informatie- of onderzoeksplicht energiebesparing, of de EED-auditplicht.
Top 7 energiebesparende maatregelen
Wil je direct aan de slag met energie besparen? Onze energieadviseur Maaike stelde een top 7 energiebesparende maatregelen samen.
Overstappen op energiezuinige LED-verlichting is een eenvoudige en goedkope energiebesparende maatregel. LED verbruikt (veel) minder energie dan gloei-, halogeen- en spaarlampen. Ze kosten wat meer in aanschaf, maar ze gaan een stuk langer mee dan alternatieve opties.
Een elektrische lucht/water-warmtepomp verwarmt het water in je cv-installatie. De pomp haalt hiervoor warmte uit de buitenlucht. Deze warmte geeft de pomp af aan de cv-ketel.
Een bedrijfspand verbruikt altijd energie. Ook wanneer je niet aanwezig bent. Dit komt doordat sommige systemen altijd aan staan. Niet in alle gevallen is dit nodig. Met een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) kun je het stroomverbruik analyseren. Hiermee kun je bronnen van energieverspilling opsporen.
Een verwarmingsketel verwarmt water dat wordt gebruik voor het opwarmen van het bedrijfspand. Installeer en gebruik een weersafhankelijke regeling (WAR). De WAR houdt rekening met de buiten temperatuur. Tot welke temperatuur de ketel opwarmt hangt af van de temperatuur buiten. Een WAR zorgt er op deze manier voor dat je minder gas verbruikt.
Energie opwekken kun je doen door zonnepanelen te installeren op je bedrijfspand. De zelf opgewekte stroom kun je direct inzetten binnen je bedrijf. Produceer je teveel? Dan kun je deze energie terugleveren aan het net.
Warmteverlies ga je tegen met isolatie van het bedrijfspand. Isolatie vergroot ook het comfort aanzienlijk. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie (en dakisolatie) waarmee je voorkomt dat je warmte verliest door de muren (en het dak). Warmte die je niet verliest hoef je ook niet op te wekken.
Ventilatoren hoeven niet altijd aan te staan. Het is belangrijk dat er goede ventilatie is wanneer er mensen aanwezig zijn in het pand. Stem het gebruik van het systeem hierop af. Het is bijvoorbeeld mogelijk om aanwezigheidsschakelaars te installeren. Zo springt de ventilatie alleen aan als er iemand in de ruimte aanwezig is.
Op de hoogte
blijven?
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de laatste kansen en ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Hiermee ben je altijd up to date.
- Het laatste nieuws over energiebesparing
- Wet- en regelgeving
- Subsidies van de overheid
- Ondernemersverhalen