Energielabel van je bedrijfspand – alles over label C op kantoor

Wat is het energielabel van een bedrijfspand? Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Een energielabel is verplicht bij de oplevering, verhuur of verkoop van een bedrijfspand. Voor het energielabel op kantoorgebouwen geldt dat ieder kantoor van 100 m² of meer vanaf 1 januari 2023 label C of beter moet hebben. Weet je niet of je aan deze eis voldoet? Wij vertellen je alles over energielabel C op kantoor. 

Wil je meer weten over energielabel C? Alle ins en outs over het energielabel van je bedrijfspand vind je in het kennisdossier Energielabel C. Het dossier is gratis beschikbaar voor iedereen.

Verplichtingen energielabel kantoorpand

Moet jouw kantoor voldoen aan de wet- en regelgeving omtrent energielabel C? Niet elk bedrijfspand is hetzelfde. Bekijk daarom waar jij in jouw situatie precies aan moet voldoen.

Op DEB vind je een lijst met kaders waarbinnen bedrijfspanden moeten vallen die verplicht label C of beter moeten hebben.

Huidige energielabel bedrijfspand controleren

De energielabels die wij in Nederland hanteren lopen van G tot A+++++. G is de slechtste score. Het hebben hiervan heeft als voordeel dat je veel kunt besparen. A+++++ is de best mogelijke score. Je bent dan helemaal klaar voor de toekomst.

In het Energieakkoord is afgesproken dat alle gebouwen in Nederland in 2050 CO2-neutraal moeten zijn. Om dit haalbaar te maken, moet vanaf 2023 ieder kantoor met 100 m² minimaal energielabel C hebben. Het streven is om gemiddeld energielabel A te realiseren voor 2030.

Wil je weten welk energielabel jouw pand heeft?

In 5 stappen met je kantoorgebouw naar energielabel C

Met jouw kantoor naar label C of beter? Wij hebben een 5-stappenplan ontwikkeld. Dit plan helpt je om zo snel mogelijk naar energielabel C of beter te gaan.

Begin met het opzoeken van het huidige energielabel van je bedrijspand. Je kunt de geregistreerde energielabels vinden in de databank van de Rijksoverheid. Het kan zijn dat er nog geen energielabel is vastgesteld op het adres van een bedrijfslocatie.

Wanneer dit het geval is, stel je een onafhankelijke energieadviseur aan die een energielabel komt opmaken. De adviseur registreert het label en deze wordt opgenomen in de databank.

Energielabel checken

Wanneer het gaat om energie besparen op je bedrijfspand is het van belang dat je advies op maat krijgt. Elk bedrijfspand en elke onderneming is anders. Er bestaat geen vaste route. Een erkende energieadviseur controleert eerst het huidige energieverbruik van het kantoorpand. Dit is nodig voor de toekenning van een energielabel en het bepalen van het startpunt bij het nemen van energiebesparende maatregelen. De adviseur controleert het gebouw op een aantal kenmerken, signaleert verbetermogelijkheden en maakt een kostenberekening. Geef aan dat je streeft naar energielabel C of beter.

Het maatwerkadvies staat ook wel bekend als  energieprestatieadvies (EPA). Dit advies bevat niet automatisch een energielabel. Een energielabel kun je tegen weinig extra kosten apart laten registreren.

De energieadviseur neemt op verzoek de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) mee in het advies. Deze door de overheid opgestelde lijst met 149 energiebesparende maatregelen zijn mogelijk verplicht voor jouw bedrijfslocatie.

Doe onze Quickscan en weet binnen een paar minuten wat kàn en wat móet op het gebied van energiebesparing.

Energiebesparende maatregelen hoeven niet veel te kosten. Wanneer dit wel het geval is, stelt de overheid in sommige gevallen subsidie beschikbaar.

Er zijn meerdere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld geld terugkrijgen na aankoop van energiebesparende apparatuur. De subsidie kan ook fungeren als fiscale aftrekpost. Hierdoor betaal je minder belasting. Wanneer je geen recht hebt op subsidies zijn er ook andere financieringsmogelijkheden zoals een banklening, groene lening of crowdfunding.

Voor meer informatie over subsidies ga je naar de subsidie- en financieringswijzer van RVO.

Voer de energiebesparende maatregelen uit om zo snel mogelijk energielabel C of beter te behalen. Hoe eerder je maatregelen uitvoert, hoe eerder je begint met energie besparen. Houd hierbij rekening met de energiebesparingsplicht en de informatieplicht energiebesparing. Op deze manier werk je toe naar een CO2-arm kantoor.

Het is verstandig om niet bij label C te stoppen. Hoe zuiniger je kantoorpand, hoe meer je bespaart op energiekosten. Ook zorg je ervoor dat je toewerkt naar de eindnorm van 2050.

Na het uitvoeren van de maatregelen laat je de energieadviseur het nieuwe energielabel vaststellen en registeren. Het opnieuw vastgestelde energielabel is 10 jaar geldig.

Energiebesparing rapportage

MKB Energieadviseur

Zoek je een energieadviseur? DEB heeft een lijst met MKB Energieadviseurs samengesteld die ‘de taal’ van de mkb-ondernemer spreken. Deze adviseurs hebben minimaal 2 jaar ervaring met het adviseren van mkb-bedrijven. Dit is geen criterium en je bent vrij om zelf een energieadviseur aan te stellen.

Bekijk onze lijst met MKB Energieadviseurs.

Energiebesparende maatregelen

In het kader van de informatieplicht energiebesparing heeft de overheid de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) opgesteld. Dit is een lijst met 149 energiebesparende maatregelen. Deze maatregelen zijn verplicht vanaf een bepaald energiegebruik en wanneer ze van toepassing zijn op een bedrijfslocatie. De maatregelen hebben doorgaans een terugverdientijd van 5 jaar of minder.

DEB helpt je bij het doorlopen van de EML en het bijhouden van je voortgang. Na afloop kun je de de rapportage downloaden. Deze komt in het gewenste formaat en kun je direct indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Quickscan – weet wat kan en wat moet

Weet jij al wat kan en wat moet op het gebied van energiebesparing? Doe onze Quickscan en je weet binnen 3 minuten wat kàn en wat móet!

Vanaf een bepaald energieverbruik moet je voldoen aan de energiebesparingsplicht. Ook kan het zijn dat je moet voldoen aan de informatie- of onderzoeksplicht energiebesparing, of de EED-auditplicht.

Top 7 energiebesparende maatregelen

Wil je direct aan de slag met energie besparen? Onze energieadviseur Maaike stelde een top 7 energiebesparende maatregelen samen.

Overstappen op energiezuinige LED-verlichting is een eenvoudige en goedkope energiebesparende maatregel. LED verbruikt (veel) minder energie dan gloei-, halogeen- en spaarlampen. Ze kosten wat meer in aanschaf, maar ze gaan een stuk langer mee dan alternatieve opties.

Bekijk maatregel

Een elektrische lucht/water-warmtepomp verwarmt het water in je cv-installatie. De pomp haalt hiervoor warmte uit de buitenlucht.  Deze warmte geeft de pomp af aan de cv-ketel.

Bekijk maatregel

Een bedrijfspand verbruikt altijd energie. Ook wanneer je niet aanwezig bent. Dit komt doordat sommige systemen altijd aan staan. Niet in alle gevallen is dit nodig. Met een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) kun je het stroomverbruik analyseren. Hiermee kun je bronnen van energieverspilling opsporen.

Bekijk maatregel

Een verwarmingsketel verwarmt water dat wordt gebruik voor het opwarmen van het bedrijfspand. Installeer en gebruik een weersafhankelijke regeling (WAR). De WAR houdt rekening met de buiten temperatuur. Tot welke temperatuur de ketel opwarmt hangt af van de temperatuur buiten. Een WAR zorgt er op deze manier voor dat je minder gas verbruikt.

Bekijk maatregel

Energie opwekken kun je doen door zonnepanelen te installeren op je bedrijfspand. De zelf opgewekte stroom kun je direct inzetten binnen je bedrijf. Produceer je teveel? Dan kun je deze energie terugleveren aan het net.

Bekijk maatregel

Warmteverlies ga je tegen met isolatie van het bedrijfspand. Isolatie vergroot ook het comfort aanzienlijk. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie (en dakisolatie) waarmee je voorkomt dat je warmte verliest door de muren (en het dak). Warmte die je niet verliest hoef je ook niet op te wekken.

Bekijk maatregel

Ventilatoren hoeven niet altijd aan te staan. Het is belangrijk dat er goede ventilatie is wanneer er mensen aanwezig zijn in het pand. Stem het gebruik van het systeem hierop af. Het is bijvoorbeeld mogelijk om aanwezigheidsschakelaars te installeren. Zo springt de ventilatie alleen aan als er iemand in de ruimte aanwezig is.

Bekijk maatregel

Op de hoogte
blijven?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste kansen en ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Hiermee ben je altijd up to date.

  • Het laatste nieuws over energiebesparing
  • Wet- en regelgeving
  • Subsidies van de overheid
  • Ondernemersverhalen