Zelf energie opwekken

Veel ondernemers hebben ontdekt hoe waardevol het is om zelf energie op te wekken. Het is een belangrijke pijler bij energiek ondernemen: alles waarin je zelf kunt voorzien, zorgt direct voor een verlaging van kosten en milieudruk. Ontdek wat je mogelijkheden zijn?

Zelf energie opwekken voor jouw bedrijf

Als ondernemer wil je controle hebben over je kosten én bijdragen aan een duurzame toekomst. Zelf energie opwekken biedt jou die kans. Door te investeren in oplossingen zoals zonnepanelen, windenergie of warmtepompen kun je jouw eigen duurzame energie produceren en zo minder afhankelijk worden van energieleveranciers.

Dit betekent niet alleen lagere energiekosten voor je bedrijf, maar ook een stap richting een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Je maakt je bedrijf veerkrachtiger en duurzamer, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan de reductie van je CO2-voetafdruk. Ontdek hoe jij als ondernemer kunt profiteren van het zelf opwekken van energie en zet een belangrijke stap naar onafhankelijkheid en duurzaamheid.

Door te investeren in technologieën zoals energiemanagementsystemen en automatische thermostaten, kun je je energieverbruik nauwkeurig afstemmen op de behoeften van je bedrijf. Dit betekent lagere kosten zonder concessies te doen aan comfort of productiviteit.

Met slimme oplossingen zorg je ervoor dat energie precies daar wordt gebruikt waar en wanneer het nodig is. Dit geeft je niet alleen meer controle, maar ook de mogelijkheid om duurzamer te ondernemen. 

Slim verbruiken betekent dat je klaar bent voor de toekomst van energiebesparing, terwijl je er direct voordeel uit haalt voor je bedrijfsvoering. 

Ontdek wat slim energieverbruik voor jouw onderneming kan betekenen.

Lees meer

Bekijk hoe Tom Coronel energie bespaart bij zijn kartbaan.

Als professioneel autocoureur en ondernemer helpt Tom Coronel autosportliefhebbers hun passie voor racen te verwezenlijken. Naast zijn raceactiviteiten is Tom Coronel (mede)eigenaar van Coronel Kartracing, waar hij beginnende en ervaren kartrijders begeleidt in hun ontwikkeling.

Tom behoort tot de koplopers in energiek ondernemen. Zo investeerde hij al in 2015 in volledig elektrische karts, waarmee hij de weg vrijmaakt voor een duurzamere toekomst in de karting.

De elektrische karts bieden niet alleen hogere prestaties, maar zijn ook milieuvriendelijker en stiller dan traditionele benzinekarts. Hierdoor creëert hij een unieke ervaring voor zowel recreatieve als competitieve rijders.

Op DEB.nl inspireert Tom mkb-ondernemers over energiek ondernemen. Hij moedigt ondernemers aan om uitdagingen te omarmen en kansen te benutten op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiëntie.

Maaike - expert DEB

Vraag het de expert

Maak kennis met Maaike Wolfs
DEB-expert Energie opwekken

Als eigenaar van Maaike Wolfs Bouwkundig Advies helpt Maaike Wolfs mkb-ondernemers bij het verduurzamen en optimaliseren van hun energieverbruik.

Met haar expertise als bouwkundige en duurzaamheidsspecialist biedt ze gerichte adviezen voor het implementeren van zonnepanelen, installeren van warmtepompen en duurzame energie opweksystemen.

Maaike begeleidt ondernemers door het hele proces van energieopwekking, van het uitvoeren van energiescans tot het ontwikkelen van een duurzaamheidsvisie.

Door haar technische achtergrond en vermogen om complexe informatie toegankelijk te maken, stelt ze mkb’ers in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over hun energievoorziening.

Als onafhankelijk DEB-expert deelt Maaike Wolfs op DEB.nl haar kennis en adviezen op het gebied van het opwekken van energie.

De kosten van zonnepanelen variëren afhankelijk van de grootte van het systeem. Gemiddeld kost een installatie voor bedrijven 600-1.000 euro per kWp. De terugverdientijd ligt meestal tussen de 5 en 8 jaar, afhankelijk van energieverbruik, subsidiemogelijkheden en de energieprijzen.

Er zijn verschillende subsidies en fiscale regelingen, zoals de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++), de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), en de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Deze regelingen verlagen de kosten van investeringen in duurzame energieopwekking.

Begin met een energiescan of energieadvies om de mogelijkheden in kaart te brengen. Kijk welke systemen het meest geschikt zijn voor jouw bedrijf, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen en onderzoek de beschikbare subsidies en financieringsmogelijkheden.

 
 

Zonnepanelen: Voordelen zijn de lage onderhoudskosten en lange levensduur. Nadelen zijn de afhankelijkheid van zonlicht en een groot dakoppervlak.

Warmtepompen: Voordelen zijn de hoge efficiëntie en CO₂-reductie. Nadelen kunnen de hogere aanschafkosten en afhankelijkheid van isolatie zijn.

 
 

Voor zonnepanelen op een bestaand bedrijfsdak is vaak geen vergunning nodig, tenzij het gebouw een monument is of valt onder beschermd stadsgezicht. Voor grotere installaties, zoals windturbines of geothermie-installaties, kan een omgevingsvergunning nodig zijn.

 
 

Je kunt de opgewekte energie direct gebruiken in je bedrijfsprocessen, tijdelijk opslaan in batterijen voor gebruik op korte termijn of terug leveren aan het energienet. Het combineren van slimme meters en energiemanagementsystemen helpt bij het efficiënt gebruik van de opgewekte energie.

 
 

In een gehuurd pand kun je afspraken maken met de verhuurder over de installatie van zonnepanelen of andere energieopwekkingssystemen. Een alternatief is het gebruik van leaseconstructies of deelname aan lokale energiecollectieven

Samenwerken kan via energiecoöperaties of op bedrijventerreinen. Ondernemers kunnen gezamenlijk investeren in duurzame energieopwekking, zoals een gedeeld zonnepark of windturbine. Dit vermindert kosten en vergroot de impact.

Bij netcongestie kan het lastig zijn om opgewekte energie terug te leveren aan het net. Mogelijke oplossingen zijn het opslaan van energie in batterijen, om zo energie te gebruiken tijdens opwekpieken of samenwerken met netbeheerders om alternatieve oplossingen te vinden, zoals lokaal gebruik van energie.

Zelf een vraag stellen?

Stel direct je vraag aan onze DEB-expert Maaike. Wat wil jij weten over zelf energie opwekken?

TIP

Lees het kennisdossier: Zonnepanelen

Ontdek de 10 facetten die een rol spelen bij de aanschaf van zonnepanelen:

Advies op maat van een MKB Energieadviseur

Kun je hulp gebruiken bij energiek ondernemen? Onze adviseurs helpen je graag.

Webinar 15 oktober 2024: Netcongestie begrijpen en oplossen. Initiatief van Rabobank en MKB-Nederland.