Energie besparen voor het MKB

Voor veel mkb-ondernemers vormt de energierekening een flinke kostenpost. Geheel afhankelijk van de staat van je bedrijfspand en installaties, het bezettingspercentage, het oppervlakte in m2, de branche waarin je actief bent, de gemaakte afspraken in je energiecontract en natuurlijk het gedrag van gebruikers op jouw locatie. Energie besparen is niet alleen beter voor het milieu, je kunt er ook geld mee besparen.

Waarom energie besparen

Energiebesparing: plichten en kansen

Nederland heeft als doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om dit te bereiken, stimuleert en verplicht de overheid energiebesparende maatregelen. Energie besparen met mkb-bedrijven staat hoog op de agenda.

Om het voor mkb-ondernemers eenvoudiger te maken om te voldoen aan de verplichtingen met betrekking tot energiebesparing, heeft de overheid Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) opgesteld.

Heb je de deadline voor de informatieplicht gemist? Rapporteren kan en moet nog steeds. Zorg dat je dit alsnog doet, want vanaf 1 januari 2024 handhaven de omgevingsdiensten.

Energiebesparende maatregelen… het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar het kan wel leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen! 

Wil je weten wat kan en moet? Doe de Quickscan.  

Niet verplicht, tóch besparen?

Ook als je niet aan de energiebesparingsplicht dient te voldoen, is energie besparen natuurlijk wél verstandig. Je bespaart immers op energiekosten én: 

  • Je bent minder afhankelijk van (stijgende) energieprijzen; 
  • Je draagt bij aan een duurzame samenleving (dit waarderen je medewerkers en klanten); 
  • Energiezuinige bedrijven hebben een hogere bedrijfswaarde. 
Webinar 15 oktober 2024: Netcongestie begrijpen en oplossen. Initiatief van Rabobank en MKB-Nederland.