Nieuws, Wet- en regelgeving, Zonnepanelen

Zonnepanelen in 2023 mogelijk onderdeel van energiebesparingsplicht

Het Ministerie van Binnenlandse zaken onderzoekt de mogelijkheid om vanaf 2023 zonnepanelen te verplichten binnen de wet rondom de energiebesparingsplicht en informatieplicht. Als deze wijziging wordt toegepast, moeten ook zonnepanelen verplicht worden geplaatst zodra de panelen een terugverdientijd krijgen van maximaal 5 jaar.

Vanaf 1 juli 2023

Het Ministerie is sinds deze week bezig om de haalbaarheid te onderzoeken. De verwachting is dat er op 15 december een voorstel ligt, dat vanaf 1 juli 2023 van kracht zou worden. De wijziging zou betekenen dat niet alleen energiebesparende maatregelen verplicht worden, zoals ledverlichting of isolatie, maar ook het opwekken van energie.

Terugverdientijd speelt belangrijke rol

Op dit moment is de terugverdientijd van zonnepanelen nog niet onder de 5 jaar uitgekomen. Daardoor kan deze maatregelen nog niet verplicht worden gemaakt. Maar met hogere prijzen voor elektriciteit en de steeds effectievere zonnepanelen, komt dat mogelijk toch snel dichterbij.

Ook is er nog niet genoeg bekend over de haalbaarheid van het plan. Want wat te doen met daken die niet sterk genoeg zijn of huurpanden?

Worden zonnepanelen op termijn ook onderdeel van de EML-lijst, dan worden ze uiteraard verwerkt in DEB.

Bron

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Nieuw op DEB.nl: eenvoudig zoeken op specialisatie MKB Energieadviseurs
Nieuws
Nieuw op DEB.nl: stel je vraag via de eHelpdesk
MKB-Nederland Rabobank webinar
Nieuws
Webinar 16 april 2024: zo financier je verduurzaming

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.