Nieuws

Ruim 70% van de bedrijven verspilt energie met verlichting in de nacht

Ieder jaar vindt Nacht van de Nacht plaats. Een initiatief van de Natuur en Milieufederaties, in de vorm van een evenement waarbij bedrijven hun lichten uit laten. Tijdens de laatste Nacht van de Nacht gingen fotografen op pad om bedrijven in het donker te fotograferen. Wat blijkt? Ruim 70% van alle bedrijven in Nederland heeft ‘s nachts de verlichting gewoon nog aan staan.

Per regio enorme verschillen

Wat direct opvalt als je naar de cijfers kijkt, is dat er grote regionale verschillen zijn. Zo spant Noord-Holland bijvoorbeeld de kroon, en brandde daar bij 88% van de bedrijfspanden licht. In Brabant was dit bijvoorbeeld ‘slechts’ 51%.

De meeste binnenverlichting brandde in Zuid-Holland, met 71% van de bedrijven. In Drenthe is het juist goed donker in de nacht, want daar laat slechts 28% van de ondernemers hun lampen aan staan na werktijd.

Qua buitenverlichting scoren Noord-Holland en Utrecht het hoogst. Beide provincies zijn goed voor zo’n 56%. Brabant doet het daarentegen weer wel goed. Hier brandt in de nacht slechts bij 15% van de bedrijven de buitenverlichting.

Bedrijven waarbij de verlichting ‘s nachts wel erg bont was, kregen van de organisatie van Nacht van de Nacht een foto van hun pand toegestuurd. Daarbij ontvingen zij ook tips om hun bedrijfspand energiezuiniger te maken.

Inbraakbeveiliging is geen logisch excuus

Voor veel mensen geeft verlichting een gevoel van veiligheid. Maar in de praktijk blijkt dat inbrekers toch nog iets van licht nodig hebben om in te breken.

De beste tactiek voor jouw bedrijfspand?

De verlichting standaard uit laten staan, maar wel bewegingssensoren plaatsen. Die kosten heel weinig, en zorgt voor een afschrikwekkend effect bij inbrekers. Driedubbel winst dus. Een beter beveiligd pand, minder energiekosten en een positief effect op het klimaat.

Bewegingssensoren besparen soms duizenden euro’s per jaar aan energie

Een bewegingsmelder koop je al voor een paar tientjes. Verbruikt jouw bedrijf de hele nacht stroom, dan is dit één van de beste investeringen die je kunt doen. Binnen een maand heb je de volledige investering van de sensoren terugverdiend. Vervolgens bespaar je jaarlijks enkele honderden of misschien wel duizenden euro’s. En dat terwijl je pand toch goed beveiligd is.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Voldoe jij aan de energiebesparingsplicht?
Nieuws
Eerste energiedatatool voor verduurzaming en inzicht in verbruik
Nieuws, Zonnepanelen
Zon en wind overtreffen fossiele brandstoffen in Europese stroomproductie

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.