Nieuws

Winkeldeur dicht bij hitte is het nieuwe normaal

Onderstaand persbericht gaat over retailers die de winkeldeur dicht houden tijdens het warme zomerweer. Het nieuwsbericht ontvingen we van DEB-partner INretail.

INretail helpt ondernemers al 100 jaar vooruit. Namens 13.000 winkels knokken zij voor een sterke winkeleconomie door te bouwen aan een duurzaam perspectief voor iedereen.

Het persbericht kort samengevat:

  • Winkeldeur dicht als het buiten vier graden warmer is dan binnen
  • In 2022 kreeg 20% van de retailers te maken met een verdubbeling van de energiekosten
  • Uit onderzoek in 2022 blijkt dat 80% van de ondernemers actief verduurzaamt

Je vindt hier het gehele persbericht:

Winkeldeur dicht bij hitte is nieuwe normaal

Steeds meer winkels houden op zomerse dagen hun winkeldeur dicht, maar klanten blijven natuurlijk welkom. De sector wil verduurzamen en dichte deuren bij zomerhitte is dan een logische en makkelijke stap om energie te besparen, signaleert INretail. “Klanten waarderen milieubewust gedrag. Deuren dicht als het buiten vier graden warmer is dan binnen dat wordt het nieuwe normaal voor winkelen bij warme dagen,” stelt Jan Meerman, directeur van INretail en vertegenwoordiger van 13.000 winkeldeuren. “De beweging werd vorig jaar in gang gezet en wordt in 2023 nog groter.”

Eerste zomerdag in aantocht

De oproep aan winkels om aan te haken op het brede initiatief past bij de energiebesparingscampagne die INretail eerder lanceerde gericht op energiebewust gedrag en bewustwording. De brancheorganisatie heeft naast een hitteprotocol een toolkit ontwikkeld met checklists, besparingsadviezen en campagnematerialen, zoals ‘Wij zijn open’ posters.

Energiekosten hoog

In 2022 kreeg een vijfde van de ondernemers in de retail te maken met een verdubbeling van de energiekosten door geëxplodeerde energietarieven. Nog steeds zijn deze kosten hoger dan normaal en ook daarom is verduurzaming een goede investering.

Tachtig procent verduurzaamt

Onderzoek maakte vorig jaar duidelijk dat tachtig procent van de ondernemers inmiddels actief verduurzaamt en van deze groep investeert driekwart ook financieel in energiebesparing. Bijvoorbeeld door over te schakelen op ledverlichting en te investeren in zonnepanelen. Ondernemers kunnen via INretail begeleiding regelen en daardoor verlopen vergunningaanvragen en subsidietrajecten soepeler. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat 25% van de retailers die reageerden maatregelen om energie te besparen niet kunnen betalen. Vaak is het ook de winkelpandeigenaar die aan zet is om te verduurzamen.

Bron: INretail (partner van DEB)

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Tom Coronel zet mkb-ondernemers aan tot ‘Energiek Ondernemen’
Prinsjesdag 2024
Nieuws
MKB en energie: Belangrijkste punten uit Prinsjesdag 2024
Nieuws, Netcongestie
Webinar: Netcongestie begrijpen en oplossen (15 oktober 2024)

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.

Webinar 15 oktober 2024: Netcongestie begrijpen en oplossen. Initiatief van Rabobank en MKB-Nederland.