Op 15 oktober 2024 vond op initiatief van MKB-Nederland en Rabobank het webinar ‘Netcongestie begrijpen en oplossen’ plaats. Onder begeleiding van host Martin Kloet – senior projectleider bij MKB-Nederland – geven onderstaande sprekers inzicht in netcongestie.
- Servaas van der Ven – Programmadirecteur Netcongestie VNO-NCW/MKB-Nederland
- Esmeralde van Vliet – Landelijke Actieprogramma Netcongestie (LAN) van het ministerie van Klimaat en Groene Groei
- Mkb-ondernemer Jan Ros – La Coquerie (Arnhem)
- Bas Paardekooper – Energieke Regio
Wat is netcongestie? Welke ondernemers krijgen hiermee te maken? Wat zijn mogelijke oplossingen?
Klik op bovenstaande afbeelding of op deze link om het webinar terug te kijken
Problematiek netcongestie kort samengevat
De actuele problematiek van netcongestie kort samengevat:
- Netcongestie vormt in toenemende mate een flinke uitdaging voor mkb-ondernemers;
- Netcongestie speelt een rol bij uitbreiden, groeien en verduurzamen. Wachtlijsten kunnen nog 10-15 jaar aanhouden;
- Voor de ongeveer 180.000 grootverbruikers bedreigt netcongestie de economische positie, groei en verduurzaming;
- Ook de ongeveer 450.000 kleinverbruikers krijgen steeds meer te maken met netcongestie;
- Netcongestie is een complex, lokaal probleem dat maatwerk vereist.
Het goede nieuws: je kunt als mkb-ondernemer zelf bijdragen en werken aan oplossingen.
Oplossingen netcongestie kort samengevat
Wat kun je zelf doen aan het verminderen van de problematiek met netcongestie?
- Begin met energie besparen;
- Verkrijg inzicht in je verbruik met software/energiemanagement;
- Onderzoek de mogelijkheden met nieuwe contractvormen;
- Zoek samenwerking met andere bedrijven.
Hiermee verminder je de kans op energiebeperkingen en kun je je energie (blijven) steken in je ondernemerschap.
Het webinar kort samengevat
Het webinar ‘Netcongestie begrijpen en oplossen’ samengevat in een paar alinea’s.
“Veel ondernemers gaan door dezelfde beslisboom als het gaat om netcongestie”, vertelt Servaas van der Ven. “De eerste stap is energiebesparing. Door je gedrag aan te passen en scherp te zijn op je energieverbruik en eventuele verspilling kun je energie besparen. Ook kun je het piekverbruik verminderen, bijvoorbeeld door het gefaseerd opstarten van bedrijfsprocessen.” Vervolgens is het zaak om meer inzicht te krijgen je energieverbruik. “Dat kan met software in de vorm een energiemanagementsysteem. De data geeft je inzichten die je nodig hebt voor vervolgstappen.” Zoals de uitwerking van de businesscase: welke slimme investeringen kan ik doen en welke hardware is daarbij nodig? “En last but not least: hoe kun je uitdagingen samen met bedrijven in je omgeving oppakken. Door bijvoorbeeld een accu of laadpalen te delen.”
Esmeralde van Vliet schetst de huidige situatie. “Veel partijen werken samen aan het versneld bijbouwen van de netinfrastructuur. Dit kost veel tijd en gaat nog jaren duren. Straten gaan vaker open, mogelijk zelfs meerdere keren.” De vraag is dus: hoe kunnen we het bestaande netwerk beter benutten? “Het netwerk zit aan het begin en einde van de dag vol. En in de donkere maanden is de energievraag groter dan in de zomer. Met nieuwe contractvormen kun je het piekgebruik afvlakken en verplaatsen naar momenten dat het net minder vol zit. Zo kun je bijvoorbeeld met een nieuw energiecontract met een tijdsgebonden blok ’s nachts je elektrisch vervoer opladen.”
Mkb-ondernemer Jan Ros deelt zijn praktische oplossingen nadat hij te maken kreeg met netcongestie. “Er zijn veel energiemanagementsystemen op de markt, maar ik vond het lastig om een toekomstbestendige keuze te maken. We hebben daarom zelf een energiemanagementsysteem ontwikkeld. Hiermee hebben we real-time inzicht in het verbruik. We kunnen pieken afvlakken en optimaal gebruik maken van opgewekte zonne-energie en energieopslag. We halen de stroom van de nacht naar de dag toe.” Ros voelt zichzelf naast ondernemer inmiddels ook energiemanager. “We werken met een weekschema waarin staat wanneer we de batterij laden en ontladen. Dat werkt goed.”
Bas Paardekooper vertelt wat Energieke Regio als kennis- en adviesplatform voor verduurzaming van vastgoed kan betekenen voor mkb-ondernemers. “Energieke Regio fungeert als verbinder. Het platform werkt met gespecialiseerde en onafhankelijke adviseurs voor ondernemers en gemeenten.” Groepen mkb-bedrijven kunnen in een Energy Hub samenwerken om de opwek, opslag en het verbruik van energie met elkaar af te stemmen. “Ze kunnen onderling energie verhandelen en gezamenlijk een energiemanagementsysteem gebruiken. Ook zijn collectieve investeringen in zonnestroom, laadpalen en accu’s mogelijk. Dit helpt bij het afstemmen van energiegebruik.” Voor de verkennings- en analysefase van een Energy Hub biedt de overheid stimuleringsprogramma’s aan.
Meer informatie
Je kunt hier de sheets bekijken die tijdens het webinar zijn gepresenteerd.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verkrijgt graag meer inzicht in de knelpunten die jij ervaart bij netcongestie. Je kunt hier aan het onderzoek deelnemen.
Het programma Netcongestie bedrijfsleven ondersteunt en betrekt ondernemers bij de uitdagingen en oplossingen.
De provincie Gelderland en het Gelders Energieakkoord (GEA) hebben in samenwerking met VNO-NCW Midden, MKB-Nederland, PVB Nederland en ongeveer veertig experts deze praktische handreiking ‘Eerste hulp bij netcongestie’ opgesteld.